Властите в Донецк: 10 000 украински войници в Бахмут са изправен пред избор да се предадат или да загинат

Град Бахмут се намира в оперативно обкръжение.

Това заяви в ефира на руската държавна телевизия Ян Гагин, съветник на ръководителя на руските окупационни власти в Донецка област .

Ян Гагин увери, че руската армия контролира всички подстъпи към града:

„Всички пътища се контролират. Да се доставят боеприпаси или подкрепления е достатъчно трудно и крайно опасно“.

По думите му в града остават около 10 000 украински военнослужещи, като загубите на жива сила достигат до 500 души на ден. Той прогнозира, че ако украинците се опитат да се измъкнат от обкръжението, то ще понесат още по-големи загуби и в крайна сметка ще бъдат изправени пред избора да се предадат или да загинат. Според Ян Гагин в боевете за Соледар и Бахмут украинската армия е изразходвала огромни ресурси и няма потенциал да организира контранастъпление:

Считам, че в момента украинските въоръжен сили не могат да предприемат сериозно контранастъпление на нито един от участъците на фронта.

По-рано основателят начастната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин, чиито наемници участват в щурма на Бахмут отново се оплака, че руското министерство на отбраната не ги снабдява с необходимите боеприпаси. В публикувано в социалните мрежи видеообръщение Пригожин предупреди:

„Ако “Вагнер” се изтегли сега, то е ясно, че фронтът ще се разпадне до руските граници, а може би и по-нататък. Ще падне Крим и ще настъпят още много катаклизми“.

Източник: БНР, Гласове