Властта блокира неудобните във Фейсбук

„Вече стана ясно, че съществува група, близка до управляващите, която изпълнява задачата да отстранява неудобните от това все още свободно пространство за обмяна на мнения.

Не се наемам да прогнозирам какъв ще е резултатът от тази кампания. Парадоксално – тези действия са породени от страх, но могат да катализират ответна реакция, която ще надхвърли страховете във въображението им. Дали са достатъчно умни да го разберат?”.

Това написа вчера известният художник – карикатурист Христо Комарницки.

Припомняме, че профилът във Фейсбук на главния редактор на сайта Биволъ Атанас Чобанов е бил блокиран заради негов коментар, свързан с вицепремиера Валери Симеонов и коалиционният му партньор Волен Сидеров. За това алармираха в социалните мрежи негови приятели. Чобанов събра в петиция до ЕС стотици подписи срещу цензурата.

Постът му – повод да бъде елиминиран, гласи:
„Москва дава знак на Волен и Валери да се обявят най-сетне :-)”

Администраторите на Фейсбук са изпратили съобщение на Чобанов, че са премахнали поста му, защото не отговаря на правилата за коментиране.

По-късно обаче е блокиран изцяло профилът на Атанас Чобанов в социалната мрежа.

Подобна участ преди време неколкократно застигна и Веселина Томова и сайта й Афера, който е популярен с разследванията си срещу властта и нейните структури.

Блокирането на свободното изразяване не подмина и депутата от БСП Александър Симов, известен журналист с пиперлив език. Той си направи нов профил и написа: „И така – пълзящата хибридна война продължава. Този път ми сложиха бан на стария профил за 30 дни, за статус отпреди 6 години. Някой пълзи из моите публикации като хлебарка-доносник и се опитва да наруши виртуалния фън-шуй на стария репортер.

Но не са познали. Щабът на революцията се мести тук и от това място ще караме гербаджийската тролщина да пръска киселини от ярост и яд”. Засегнати са десетки общественици като проф. Велислав Минеков, Стоян Тодоров, пръв алармирал за поръчките във ВМА и десетки други.

Източник: 19min.bg