ВМРО до президента Румен Радев: Защитете българите в Украйна от посегателства

Спешно писмо до президента на Република България Румен Радев, до министър-председателя Огнян Герджиков и до министъра на външните работи Ради Найденов изпрати Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО настоява да се провери информация за осквернен български паметник в Болград, Украйна.

Според снимки в медиите паметникът на българските опълченци в бесарабския град е демонстративно надраскан с жълта и синя боя, а върху една от стените му стои надпис „Чемодан, вокзал, София“. Надписът се появява в самото навечерие на честванията в града на 139-ата годишнина от Освобождението на България.

Каракачанов настоява за бърза реакция от страна на официална София. В писмото си той пише: Българските институции трябва незабавно да защитят сънародниците ни и българската историческа памет, както и да покажат, че подобни вандалски прояви и каквито и да било актове на дискриминация и омраза няма да бъдат търпени от страна на България.

Болград е средище на етническите българи. По цветовете на боята можем да съдим, че става дума за националистическа агресия срещу нашите сънародници в Бесарабия. Внушението, че етническите българи са нежелани в Болград, се подсилва и от недвусмисления надпис – „Куфар, гара, София“.

Пълен текст:

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ,

ПРЕЗИДЕНТ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ,

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РАДИ НАЙДЕНОВ,

МИНИСТЪР

НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми господа,

С тревога научаваме, че паметникът на българските опълченци в Болград, Украйна, е демонстративно надраскан с жълта и синя боя, а върху една от стените му стои надпис „Чемодан, вокзал, София“. Надписът се появява в самото навечерие на честванията в града на 139-ата годишнина от Освобождението на България. (Източник: bessarabiainform.com)

По цветовете можем да съдим, че става дума за националистическа агресия срещу нашите сънародници в Бесарабия, за които Болград е традиционен център. Внушението, че етническите българи са нежелани в Болград, се подсилва и от недвусмисления надпис – „Куфар, гара, София“.

Призоваваме Ви на свой ред да проверите информацията и да изискате по дипломатически път официални обяснения от отговорните фактори в Украйна. Призоваваме София да излезе с официална позиция по случая и да упражни нужния авторитет, за бързо залавяне на извършителите и подобаваща санкция.

Българските институции трябва незабавно да защитят сънародниците ни и българската историческа памет, както и да покажат, че подобни вандалски прояви и каквито и да било актове на дискриминация и омраза няма да бъдат търпени от страна на България.

Настояваме да се ангажирате енергично със случая, защото подобни недружелюбни действия не могат да се толерират. По официални данни в Украйна живеят над 200 хиляди българи, а по неофициални данни броят им възлиза над половин милион.

Уверени сме, че ще положите необходимите усилия. Можете да разчитате на нашето съдействие.

С уважение:

София Красимир Каракачанов

28.02.2017 г. председател на ПП ВМРО – БНД