ВМРО с предложения за промяна в Конституцията: Връщане на донаборна служба, задължително гласуване

Коалиционният партньор на ГЕРБ – ВМРО, предлага 6 неща за промяна в Конституцията след обръщението на премиера Бойко Борисов, че иска свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Сред исканията на партията на вицепремиера Красимир Каракачанов са:

– образователен ценз

– задължително гласуване

„Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор. Не може неграмотни хора срещу 50 лева да определят бъдещето на децата ни. Въвеждането на задължителното гласуване от своя страна ще омаловажи купените цигански гласове и корпоративния вот“, са мотивите на ВМРО.

– гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин

С промени в Конституцията трябва да гарантира, че всеки етнически българин по света може да се прибере в България и да има гарантирано право на образование и работа, както и да получи българско гражданство.

– Връщане на донаборна служба

„Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка“, пише Каракачанов.

„И тъй като през 2008 г. тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията“, обобщава ВМРО.

– Гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена

„ВМРО ще отстоява позицията си за укрепването на семейните ценности и брака, като съюз между мъжа и жената, както и поставянето на семейството в основата на всички нормативни документи, свързани с правата на децата. Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол“, посочват от партията.

– Президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие

„Неизбежно е да се отвори дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.“, посочва Красимир Каракачанов.

Той обобщава в позицията си, публикувана в социалната мрежа Фейсбук, че „тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено“.

Каракачанов заявява, че предложението на ГЕРБ ще бъдат обсъдени на Коалиционен съвет.

Източник: Dir.bg