ВМРО: Санирането е просто една далавера на ГЕРБ

Народният представител от ПГ на ПФ и заместник-председател на ВМРО-БНД Искрен Веселинов разкритикува за пореден път популизма на ГЕРБ, изразяващ се откровено чрез т.нар. „Национална програма за енергийна ефективност на многофамални жилищни сгради“.

Примерът, който той даде, е от Русе, където в наскоро саниран блок проблемите на живущите тепърва започват.

Още погледнат отвън блокът показа, че една от основните задачи – да се уеднаквят фасадите, не е изпълнена. Това, оказа се, е най-малкият проблем, споделя народният представител.

По време на ремонта всичко, което може да се сгреши, е объркано. Щетите, нанесени от фирмата-изпълнител на потърпевшите граждани, са за хиляди лева, но явно не може да им се търси последваща отговорност. Изцяло подменената инсталация за звънци (няма и година време откакто живущите със собствени средства са закупили и монтирали) е сменена с друга – далеч по-некачествена по думите на изпълнителя. Такова било разпореждането на проекта. Кабелите не са вкопани в стените, във всеки апартамент е поставен нов домофон, в непосредствена близост до „стария“. Звънците, работещи на 220V, са демонтирани, а кабелите им – на места увити в изолирбанд, на места оставени да висят свободно.

В някои апартаменти поради изключителната немарливост на фирмата-изпълнител вече има мухъл. Причината в конкретния случай е в това, че работниците са демонтирали тръбата на ширма, а са оставили отвора затворен. Така три месеца изпаренията, които ширмът трябвало да отвежда извън помещението, пълнели с влага кухненските шкафове. Освен всичко това – некадърно монтирани дограми и первази, налепени изолации, където не е нужно и т.н., и т.н.

Санирането е бедствие, полза от него няма. Или поне за нас полза няма – за изпълнителите е друго. А нас сега ни чака ремонт, който ще си платим от джобовете, бяха категорични хората от блока.

Аз вече споделих на друго място, че с 1 млрд. лв. може да се построи магистралата от Русе до Велико Търново и пътят-убиец да остане в историята. Магистрала, която би дала шанс за икономически растеж на един от най-бедните региони в страната ни. Вместо това тези пари ще се насочат отново за саниране, от което ще се облагодетелстват малцина жители на София и др. големи градове. Сметката ще я плащаме всички, дори и старците в забравените от бога селца и махали, където държавата е влагала пари за последно около Априлския пленум. И защо ГЕРБ не спечелят първо изборите, а след това да предлагат тази политика на крещящата несправедливост, аз просто недоумявам, казва Веселинов.

Всъщност предложеният съвсем скоро от управляващите нов милиард за въпросната програма, както и проектът за решение, който трябва да бъде приет първо от различните комисии, е подкрепен сега – засега единствено от ДПС. Тази колаборация между ГЕРБ и протурската партия ДПС буди съмнение за нечиста сделка, чиято цена ще плащаме отново всички ние. В крайна сметка въпросът, който остава да стои с пълна сила е кой е по-важен за рекламираните като „проевропейски“ настроени управляващи – фирмите-изпълнители или хората?

Докато разберем отговора на този въпрос, хората от този жилищен блок в Русе ще ремонтират ремонтираното със собствени средства, осъзнали, че за пореден път собствената им държава ги е ограбила, завършва депутатът.

Източник: ВМРО.бг