Водачът на автобуса имал 2 акта и 7 фиша за превишена скорост

След приключване на заседанието при премиера Бойко Борисов започна брифинг за медиите, на който бяха изнесени смущаващи факти за катастрофата край Своге.

Водачът на автобуса имал 2 акта и 7 фиша за превишена скорост, за това, че не е носил книжка, като и за шофиране без колан. Не е хващан да шофира след употреба на алкохол.

Иначе книжката на водача е още от 1977 година и той има дълъг опит.

Към момента на катастрофата обаче се е движел със скорост 53 км в час, при действащо ограничение, обозначено със знак – за не по-повече от 40 км в час. В момента той е в болница, уточни главният прокурор Сотир Цацаров, който също участва в сбирката на „Дондуков“ 1. Прокурори ще преценят какви обвинения ще му бъдат повдигнати, засега няма данни той да е отклонил по някакъв начин вниманието си непосредствено преди катастрофата.

Автобусът, който катастрофира край Своге, е бил без редовен технически преглед, каза още главният прокурор. Сотир Цацаров посочи, че автобусът е 37 местен и е въведен в експлоатация на 17 август 2001 г. „Той е минал последен годишен технически преглед на 5 февруари 2018 г. С оглед действащата нормативна уредба автобусът подлежи на преглед на всеки шест месеца. Следователно трябва да е преминал технически преглед на 5 август 2018 г. Но такъв няма. Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед“, обясни главният прокурор.

Транспортният министър Ивайло Московски добави, че на 5 август техническият преглед на автобуса е изтекъл.

Рейсът е марка „Ман“, 37-местен, въведен е в експлоатация през август 2001 година. Той подчерта, че превозвачът, който има общо 6 автобуса, не е уведомил „Автомобилна администрация“ курса на случаен превоз, каза още главният прокурор.

Фирмата-превозвач е била проверена още през април тази година, като не са констатирани проблеми, информира Цацаров.

Действията на фирмата-превозвач са една от трите нишки, които прокуратурата ще разследва.

Главният прокурор посочи също, че ще се разследват и действията на шофьора Григор Григоров. Очаква се до края на деня разследващите органи да решат дали и какво обвинение да повдигнат на шофьора.

Третата нишка на разследване ще бъде състоянието на пътната настилка, уточни главният прокурор.

Източник: Епицентър.бг