Водената от САЩ коалиция губи войната в България!

И президент, и външен министър, както и различни демократични центрове (но видимо със сходно финансиране) вече многократно ни предупреждават и настояват, че България се намира в състояние на война – хибридна, пропагандна, информационна. Накратко – война за съзнанието на масите!   

Кои са силите, противостоящи си  в тази война? Тук нещата не са много ясни. От едната страна това без съмнение е Русия. От другата страна обаче нещата не са еднозначни. Според пропагандата на същата тази втора страна това са „демократичните сили, обединени в ЕС и НАТО“, противопоставящи се на нарастващата заплаха от агресивна Москва. Според руската страна обаче на тях противостои не ЕС, не НАТО, а просто САЩ – притискащи, натискащи и принуждаващи Европа да действа дори против собствените си интереси.

Разбира се, целта на всяка пропагандна война е да представи нашите за добри, а чуждите за лоши. Само че поради посочената двойственост на противостоящите страни и тук нещата не са много изчистени. От едната страна (условно да я наречем западна) се преследват две цели. Първата е сатанизирането  на Русия – агресивна, недемократична, имперска, заплаха за мира… и съответно подлежаща на санкции, притискане и военно обкръжаване. Другата, не толкова явна цел, е да се създаде впечатление за единство срещу лошата Русия– не просто САЩ, не просто НАТО, а „всички“! (За да не се усъмнят някои в истинността на първото – „Е, щом „всички“ казват… сигурно е вярно!“.) Затова и се пусна в обращение и обилно се подхранва учудващият термин „евроатлантическа общност“ и производните „евроатлантически ценности“, „евроатлантическа ориентация“ и дори „евроатлантизъм“ (!?) Странно! Защото Швеция, Финландия, Австрия и други очевидно споделят „европеизма“, но не и „атлантизма“, за разлика пък от Турция, която споделя „атлантизма“, но не и „европеизма“.  Но това са подробности – Европа е заедно със САЩ , значи всички са „евроатлантици“. А щом са „всички“, значи са прави, значи са „добрите“.

Естествено, целта на руската пропаганда е да обърне тази картина. Тя иска да покаже, че зад „всички евроатлантици“ се крие просто САЩ, въоръжена с фондации, техни хранени НПО-та и медии, лакействащи слаби правителства и инфилтрирани от тях управленци. Руснаците искат да очертаят картината – „Със страданията и кръвта на иракчани, либийци, сирийци, украинци и други и с парите на Европа и Русия (санкциите), САЩ се опитват да решат собствените си икономически проблеми и проблема със залеза на Pax Americana. Накратко, не Европа, не НАТО, а САЩ, прикриващи се зад тях, са „лошите“.

Кой надделява в тази война у нас?

Без всякакво съмнение „САЩ и водената от тях коалиция“ търпят крупно поражение в битката за общественото мнение в България.

Какво казва общественото мнение. Ако трябва да обобщим, то изглежда така: САЩ, явяващи се в три лица (като САЩ, като НАТО и като „водената от САЩ коалиция“), са виновни за войната в Сирия. Те са отговорни  за кризата в Близкия изток, за бежанската вълна, заливаща Европа. Без мир в Близкия изток е невъзможно да се спре напливът на бежанци и мигранти, заливащ и нашата страна. Но САЩ нямат намерение да прекратят действията си по поддържане на войната и не работят за нейното прекратяване. Обратното, за доминиращата част от обществото този, който преимуществено работи за мира в Сирия, е именно Русия.

Разбира се, общественото мнение е малко инфантилно. То просто не си представя нещото, наречено „мир“, като кървава вакханалия след победата на „умерената опозиция“ – свързана с избиването на алауити, християни,  язиди, кюрди, войници на Асад… Затова и Русия е миротворец. За извисеното глобално и политическо  мислене (което не държи на такива подробности) това просто е цената на „мира“.   Е, ще има клане, ама то ще свърши и после ще се възцари… „мир“! От тази гледна точка Русия просто удължава войната, не позволявайки да бъдат избити тези, които трябва да бъдат избити в името на мира. Проблемът пред пропагандата обаче е, че повечето хора разсъждават като хора – инфантилно, а не глобално извисено. И е много трудно да преведеш това политическото мислене в моралните категории на обикновения човек.

Затова и „САЩ и водената от тях коалиция“ търпят крупно поражение в битката за общественото мнение в България.

Очевидно положението с пропагандната война е сходно и в други страни.

Ето, Чехия вече създаде специално звено за борба с пропагандата от Русия. Според вътрешния министър Милан Хованец (цитиран от Ройтерс)

„Мярката се налага в условията на “информационна война”, която Русия води срещу ЕС и НАТО, като се стреми да дестабилизира страните членки и да влияе на общественото мнение“.

Вероятно скоро и други ще последват светлия пример. В това число и у нас. Родните демократи  вече надигат глас срещу продажните рубладжии и тъмните сили, които искат да ни отклонят от „евроатлантизма“.

„Има сили и хора, които искат да ни върнат назад и ни дърпат към съветската периферия“.

Даниел Митов,  в ефира на bTV

Остава открит въпросът единствено за методите на борбата срещу вражеската пропаганда. Защото имаше времена, съвсем неотдавана, когато носителите на такава пропаганда ги вкарваха в лагери и затвори, че дори и по-лошо. А още по-скоро (на 23 април 1999 г.) с аргумента, че водят пропаганда, НАТО срина сградата на сръбската Национална телевизия и радио – убити 16 човека, ранени и осакатени още толкова.

Затова бих посъветвал питащите, невярващите и съмняващите се в „евроатлантизъма“ да внимават. Защото, да, първата жертва на войната несъмнено  е истината… но кои са втората, третата, четвъртата?

––––––––––

Смятате ли, че може да се спре бежанската вълна, ако няма мир в близкия изток?

% от изразилите мнение

  ОКТОМВРИ 2016
Да 27
не 73

 

                        (19 % нямат мнение)

 –––––––––––––––

Смятате ли, че САЩ и НАТО имат вина за кризите в близкия изток и бежанската вълна?

% от изразилите мнение

  ОКТОМВРИ 2016
Да 89
не 11

 

                        (24 % нямат мнение)

–––––––––––––

Смятате ли, че НАТО има по-различна политика от тази на САЩ?

% от  изразилите мнение               

  ОКТОМВРИ 2016
Да 17
не 83

 

                        (42 % нямат мнение)

–––––––––––- 

Според вас, САЩ работят ЛИ за прекратяване на войната в Сирия?

% от изразилите мнение

  ОКТОМВРИ 2016
Да 12
ДОНЯКЪДЕ 29
не 59

 

                        (25 % нямат мнение)

Според вас, Русия работИ ЛИ за прекратяване на войната в Сирия?

% от изразилите мнение

  ОКТОМВРИ 2016
Да 24
ДОНЯКЪДЕ 46
не 30

 

                        (30 % нямат мнение)

 ––––––––––-

Смятате ли, че България трябва да се стреми да има по-добри отношения с Русия въпреки участието си в НАТО?

% от всички       

  ОКТОМВРИ 2016
Да 79
не 5
не мога да преценя 16
  100 %

 

 –––––––––

Смятате ли, че България трябва да работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия?

% от всички       

  ОКТОМВРИ 2016
Да 55
не 12
не мога да преценя 33
  100 %

 

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 998 пълнолетни граждани в периода 4 – 10 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства./Гласове