Военни експерти: Русия е по-подготвена за мащабна война от НАТО

Русия би имала предимство пред НАТО в случай на мащабна война без предварително уведомление в непосредствена близост до територията на Швеция.

Това съобщи шведската обществена телевизия SVT, позовавайки си на доклад на научно-изследователския институт за пълна отбрана (FOI), който работи под егидата на Министерството на отбраната, посочва БГНЕС (Дойче веле).

Според авторите на материала, Северноатлантическият алианс има някои недостатъци по отношение на своята боеготовност, включително липсата на маневри, географско разпръскване на страните – членки на алианса и различния им военен потенциал. При това не става въпрос за необходимост от увеличаване на силите на НАТО в бъдеще, а от засилване на оперативността на действията на организацията, отбелязва SVT.

„Ако времето за мащабна подготовка е малко, Русия ще има явно предимство в непосредствена близост до нас, на първо място по суша“, смята Кристер Палин – ръководител на екипа, изготвил доклада.

Това предимство може да се запази достатъчно дълго време, най-малко докато САЩ не успеят да предислоцират повече сили, за което ще бъдат необходими поне няколко месеца, подчерта той.

Нападение на Москва срещу балтийските страни през Беларус

FOI е направил военна симулация, за да оцени баланса на силите на НАТО и на партньорите по отношение на Русия. Става въпрос за моделирано нападение на Москва срещу балтийските държави през територията на Беларус. Изводите остават същите, както и през 2020 г.: Независимо, че алиансът е предприел допълнителни стъпки за своето укрепване през последните години, ако Русия извърши стремително нападение срещу Балтика, ше има нелоши шансове за успех, смята Палин.

В доклада „Военният потенциал на Запада в Северна Европа през 2020 г. FOI прави систематизирана оценка на баланса на силите между Запада и Русия.

В първата час експертите представят анализ на ситуацията по сигурността в Северна Европа, съвместната подготовка на НАТО за колективна отбрана, западния и руския военен потенциал и резултатите от военната симулация.

Във втората част са представени подробности на отделните държави Дания, Норвегия, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Германия, Франция, Великобритания и САЩ.

Военната агресия срещу Запада

„Потенциалът на Русия за военна агресия срещу Запада е очевиден, главно през следващите няколко години, като се има предвид, от една страна, явното, но бавно укрепване на колективната отбрана на Запада, и, от друга страна, очакваното плато в развитието на руския военен потенциал през 2020 г.“, обобщава FOI.

Източник: Епицентър.бг