Войните във Фейса за Кастро и кой е ляв, кой десен

Тук е място, където се водят словесни войни, та даже и хибридни. Замеряме се със статуси, линкове. Всеки е прав и разприятелява други, които не мислят като него. Сега, като умря Кастро и войната припламна с тежки сражения. Щях да кажа нещо по въпроса, ама някои такава треска ги тресе, сравняват го с Пол Пот. Абе, къде е Пол Пот, къде е Кастро? На земята ли живеете или в някаква измислена реалност? Пол Пот изби няколко милиона, документираше със снимки рязане на глави.

За Кастро определението диктатор включва това, че бягат от режима с лодки, заплатите са 20 евро, има дефицит и купони, хомосексуалистите нямат права, и в затвора са минали няколкостотин политически през последните години. Сега, след посещението на Обама дали са останали и няколко десетки.

Ама е режим, да. Могат да се измерят точно параметрите му. И в Северна Корея е комунизъм, но не се е видяло някой да симпатизира на техния лидер, нито на баща му и дядо му. Все някакви обективни сравнения трябва да се правят.

Кастро е епоха, невероятна историческа фигура. В „Ню Йорк таймс“ писаха, че няма човек с такова влияние и извършил такива промени в региона от времето на Мексиканската революция насам. Доста ласкава статия за него, макар да го смятат за диктатор. Също и във „Върайъти“. Като го отбелязвам това, ми възразяват – ама това бил ляв вестник. И понеже е ляв (колко да е ляв?), сигурно се брои за дефектен. Това е много типично мислене – абе, тоя е ляв.

Ами свиквайте с демокрацията. Тя не включва само дясно, както някои си мислят. И защо аз трябва да изпадам в ролята на адвокат на лявото? Аз, който от години не работя на заплата, бутам някакви издания, дребни бизнес проекти. Не разчитам на държавата и не искам да се засилва ролята й като регулатор. И ще споря с хора, които цял живот са били на заплата и ми обясняват, че са десни, а „фирмаджиите“ били мошеници? И понеже са за Цецка и Бойко, са десни.

И как сега заради тоя закон “комунистите” си бранели петолъчката. И “комунистите” сега хвалят и скърбят за Кастро. Кое било ляво, кое дясно… При Кастро се изреждаха като на поклонение да се срещат с него световни знаменитости. Не, не става дума за Марадона, който си е татуирал Че Гевара. Ако Анди Гарсия нарича Кастро диктатор, Джак Никълсън го нарича гений и хуманист. Ако Варгас Льоса го смята за отрицателен герой, Маркес го смята за… знае се. Цитират Стивън Спилбърг след срещата си с Кастро да казва репликата „най-важните 8 часа в моя живот“. При положение, че е съвсем непрестижно точно в Америка да кажеш нещо положително за Кастро. Ако не беше непрестижно кой знае какво щяхме да чуем. Не деликатната реплика на Френсис Форд Копола „И двамата имаме бради, и двамата имаме власт, и искаме да я използваме за добро“. И някои си мислят, че тази привързаност на известните към Кастро е защото никой не би се отказал да се види с един диктатор, който има брада и пуши пури… От любопитство към екзотиката, някакъв холивудски шик.

Абе, може ли сериозни хора да мислят така?

Защо трима папи се изредиха да посещения при Кастро, а не при Пиночет, , който е такъв положителен образ за новоизлюпените ни десни антикомунисти? Защо „Плейбой“ не направиха интервю с Пиночет, а с Кастро? Защо Робърт Редфорд не отиде да се гмурка за риба с диктатора Сомоса, а с Кастро? Защо всички тия знаменитости не ходеха като на поклонение при аржентинската хунта или при някои други латиноамерикански диктатори – такива дал господ? Въпросът не е дали си ляв или десен, а дали можеш да мислиш обективно.

Иван Бакалов, Фейсбук