Време е българското правителство със закон да преименува турските названия в България

Време е българското правителство със закон да преименува турските названия в България, наложени със сила, преди 600 години? Време е, да си възвърнем българските наименования!

„Знаете ли, че легендарното „Небет тепе“ е на второ място, сред 10-те уникални забележителности в Източна Европа? Пред него, по рейтинг, е само музеят „Петерхоф“ в Санкт Петербург, Русия.

„Небет тепе“, в Пловдив, е уникално възвишение, част от забележително трихълмие. Извисява се на 203 метра над морското равнище. От там се разкрива красив изглед към целия град и околностите. На тепето е съграден и прочутият Стар град Пловдив, със своята неповторима възрожденска архитектура. Там са изложени за посетителите и останки дори от тракийско време – от три хилядолетия преди Христа! Останки от крепостни стени, древни реликви и части от късно антично селище напомнят за римската епоха.

Според пловдивчани, тепетата в Пловдив са били шест. Едно от тепетата било разрушено и гранитните му скали са използвани за павета. Наричало се е Марково тепе. Другите тепета имат следните имена: Сахат тепе; Небет тепе; Джандем тепе; Джамбаз тепе; Бунарджик тепе. Най-голямото тепе се нарича Джендем тепе.

Тепетата продължават да се наричат с турски имена повече от 130 години след освобождението ни от турско робство. Винаги съм се учудвал за безродието на българските политици. Как нито едно правителство, досега, не промени турските названия на наши планини, гори, реки и местности с български имена? Та нали преди поробването на България от Турция, тези земи, планини, реки и местности са имали български имена?

Няма друга държава в света, която да не милее и тачи родните си названия, а да се кичи с имена, оставени от нашественици и поробители. Нямам нищо против българските граждани от турски произход. Имам много приятели сред тях. Родени в България, те са част от нашата родина, но и те недоволстваха, когато правителството на Тодор Живков реши да сменя имената им. Така е, всяка нация брани родните си имена. Дали някога, някое правителство, със закон ще преименува турските названия в нашата страна, наложени, със сила, преди 600 години? Време е, да си възвърнем българските наименования!“

Проф. Милан Миланов, Фейсбук