Времето на политическите партии изтече! Хората искат промяна на системата!

След изтощителна поредица от избори през последните четири години- парламентарни, местни, европейски, президентски – апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите взема връх сред обществото.

Наблюдава се сериозно недоверие в основните институции и голям отлив на избиратели от политическите партии.

Кабинета в момента се крепи на баналността и апатията. Бойко Борисов е премиер за трети път и дори изключително неодобряваната му политика е добре позната на мнозинството. Опозицията е все така вяла и няма желание и сила да наложи какъвто и да било натиск за промяна. Дори корупционните скандали около властта не предизвикват толкова широк отзвук в обществеността, както през изминалите години.

Според проучване на агенция „АФИС“ проведено в периода 21-25.07.2017г. сред пълнолетни български граждани с избирателни права, в населени места в цялата страна, ако се стигне до предсрочни избори, политическата картина ще изглежда така:

ГЕРБ – 31.7% БСП – 28.6% ОП – 7.1% ДПС – 6.1% ВОЛЯ – 4% РБ – 2.6% Други – 4%

На фона на цялата политическа нестабилност само президентската институция изглежда стабилна и е лидер в доверието на гражданите.

На дъното на класацията остава съдебната власт, неотлъчно следвана от парламента.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът му удря дъното.

Според проучването и обществените нагласи, дори евентуални нови избори не биха довели нито до съществена промяна в политическата обстановка, нито до повишаване доверието на хората в институциите и партиите.

Няма нито една тема или обществен проблем, по който намеренията и действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите. Мнозинството преценява, че живее по- зле в сравнение с миналата година и няма позитивни очаквания за близкото бъдеще.

Днес във всяко едно българско семейство има най-малко по един член, който е емигрирал от страната, или в близко бъдеще възнамерява да го стори.

За сравнение- през изминалата година това е било характерно за всяко второ домакинство!

Източник: IBTnews.bg