Ври и кипи пред турското посолство в София заради намесата на Турция в изборите в България

снимка: БГНЕС

Протестиращи се събраха пред турското посолство в София.

Те развяват български знамена и пеят химна.

Чуват се и различни скандирания. Полицейското присъствие в целия район е изключително засилено.

Стигна се за кратко и до напрежение. Протестиращите са се опитали да излязат на пътя и да спрат движението по бул. „Васил Левски“, но полицията не е позволила. Хвърляни са ябълки и домати по посолството и полицейските коли.

По последна инфорация причина за недоволството е твърдението за намеса на Турция в изборния процес.

Днес България призова Турция да се въздържа от предизборна агитация. Това е станало на среща между постоянния секретар на външното ни министерство Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок, съобщиха от МВнР.

На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас. Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

По-рано през деня, вътрешният министър Бойко Рашков разказа за репортаж по турска телевизия и няколко други публикации, в които се отправяли призиви за гласуване. „Всички станахме свидетели на поведението на някои органи в Турция, което може да се определи като вмешателство“, заяви той.

Източник: dariknews.bg