Всеки иска вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. После пък искат пенсиите и заплатите им да се увеличат

Приходите в бюджета от борбата срещу нелегалните цигари, меса и захарни изделия са с 50% повече.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на резултатите от изследването на нивата на незаконната търговия с цигари от четвъртото тримесечие на 2018 г., предаде Агенция „Фокус“.

„Доста се направи през тези години и то безапелационно. И това са стотици милиони повече в бюджета. И с това се дава възможност за увеличение на учителски заплати, полицейски заплати, съдии, прокурори. Политическата воля е важна, важно е и че ДАНС, МВР, ГД „Гранична полиция“ и т.н. направиха капацитет, за да може да се свърши тази работа“, заяви Борисов.

Премиерът посочи, че е хубаво, че конкурентните в бранша са се сработили.

„Освен стотиците милиони повече в бюджета, колегите работиха много сериозно и по захарните изделия, месата и т.н. Има складове, които с месеци стоят затворени, като знаят, че стоят данъчните при тях. В тази сфера, в която става въпрос за много пари, много лесно се корумпира. Утре имаме съвещание с областните дирекции, защото всяка вечер всяка дирекция дава справка какво е задържано като цигари, алкохол, нарязан тютюн. По същата схема в момента контролират горивата“, обясни Борисов и посочи, че приходите от борбата срещу нелегалните цигари, меса и захарни изделия са с 50% повече в бюджета.

„Ще продължим да следим тези неща“, коментира той.

„Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, защото тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста“, каза още премиерът.

„Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и вече много започнаха да скърцат. Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем. Трябва да се прави преди това. Тотално видеонаблюдение ще има по пристанищата“, заяви Борисов.

„Аз истински се надявам, че ако петролната и газова асоциация, малките и средните бензиностанции по същия начин неправителствения сектор и организациите могат да наблюдават всичко, което правим. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия начин да си приведат бизнеса в бяло“, коментира министър-председателят.

„Съпротивата е голяма. Всеки иска, ако може вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. Същите тия хора обаче искат после пенсиите и заплатите им да се увеличат. Така че моят апел по темата за горивата – защото е актуална, е асоциациите да направят така, че да изпълняват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите браншове, видяхте какво се случи. Моментът е такъв, че държавата се дисциплинира“, заяви Борисов.

„Използваме всички мерки максимално да се осветли секторът“, коментира той.

„За нас е ежедневие да следим тези теми. Не е хубаво само ние да говорим, че има спад на контрабандата, защото ще излезе, че се хвалим, а може и резултатите да не са верни. Когато обаче тук Безлов и Ганев казват, че има спад, резултатите се засичат. Всичко при горивата ще се снима, ако трябва и с ръчна камера. Ето, идва Безлов при мен и ми казва: В пристанището е влязал танкер. Има ли го на видео, няма го. Тогава шефът на Митниците, на Гранична полиция си хващат куфурчето и си заминават. Ако го има, ще помоля Безлов да се извини за неверната информация“, завърши Бойко Борисов.

Източник: Епицентър.бг