Всеки трети българин не може да си купи месо, плодове или шоколад

Проучване на Изследователски център „Тренд“ и вестник „24 часа“ показва една доста тревожна тенденция.

А именно, че всеки трети българин не може да си позволи да си купи месо, плодове или шоколад.

Половината ни сънародници искат между 1000-2000 лева заплата, за да живеят добре. Кога ще се стигне до това българите да „живеят по-добре“? Опит за отговор на този въпрос дадоха в студиото на Код 11-13 Ваня Григорова – икономически съветник от КТ „Подкрепа“ и икономиста Румен Гълъбинов.

Ваня Григорова обясни данните така: „ Тези данни не са нови. Всяка година излиза доклад на НСИ, който показва сходни тенденции. Освен това има един извод, който се повтаря. В този доклад има една част, в която се прави сравнение с периода преди 1989 година. Ежегодно се повтаря, че все още българите не могат да постигнат потреблението отпреди 1989 година. Ясно е,че няма да можем да си позволим мляко, сирене, кашкавал, месо. Това са тенденции, които няма да се обърнат, докато доходите на българите не се доближат настина до средноевропейските“.

Румен Гълъбинов коментира нещата така: „В голяма степен българите не могат да направят нужното частно потребление, на което се надява всяко едно управление на България. Всъщност българската икономика повече се движи през последните години от публично потребление.

Източник: BITelevision