Всички ние – и работещи в сферата, и пациенти, сме на перваза, но не на прозореца, а на пропастта

Много се изписа и каза за протеста на медицинските сестри.

Чу се, че били „психологически нестабилни“, че това било политическа провокация и т.н.

За мой срам БЛС се разграничи категорично от протеста. И го направи по своя си горделив и безпардонен начин, високомерно и почти гнуслив. На фона на десетки директори на държавни, а защо не и частни болници – все пак всички ползват публичен ресурс, с имоти и депозити за милиони, да се разграничиш от своите ръце, каквито са медицинските сестри в нашата работа, е най-малкото некрасиво, а всъщност си е глупаво и даже нагличко.

Тези колеги май са забравили базисен постулат в медицината – няма нормално функциониращ организъм без нормално функциониращи ВСИЧКИ части. Медицинските специалисти по здравни грижи, преди са били МИЛОСЪРДНИ сестри, ама търговия и милосърдие някак не се връзват, та станаха специалисти по здравни грижи, са безценна и незаменима част от ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛНИЯ ЧОВЕК!

Заради всичко, което те са, заради това, че тези пет жени казаха „Стига унижения!“, заради това, че са от малкото, останали в България и работещи не благодарение, а въпреки всичко, вкл. и подобно отношение от страна на ръководството на БЛС, аз ГИ ПОДКРЕПЯМ!

И да кажа на непочитаемите управляващи – те не са луди, нито психологическси нестабилни, те са отчаяни и качването на перваза беше акт на отчаяние. До такива актове се достига, когато човек не вижда друг изход, когато му казват, че черното е бяло и го заставят да повярва на лъжливи обещания, а не на очите и джоба си.
Всички ние – и работещи в сферата, и пациенти, сме на перваза, но не на прозореца, а на пропастта, наречена гибел на българското здравеопазване!

Честит Тодоровден!

Цветеслава Гълъбова, Фейсбук