Вучич отговори на Байдън: Бях готов да отзова сръбската делегация от преговорите за Косово в САЩ

Администрацията на Доналд Тръмп е поискала от Сърбия да подпише документ, съдържащ формулировката „взаимно признаване“ с Косово на 4 септември 2020 г. на преговори във Вашингтон, но получи отказ.

Това съобщи сръбският президент Александър Вучич на пресконференция след военни учения в град Панчево, предава TACC

„По отношение на признаването на Косово … Не мога да ви опиша чувството, когато видях (фразата„ взаимно признаване “), а нашите специални служби вече ни бяха информирали, че този въпрос ще бъде повдигнат във Вашингтон. Опасявах се, че ситуацията ще бъде много неприятна, ще Ви обясня: отивате в най-силния дом в света (Белия дом), дават Ви лист хартия, а вие не можете да повярвате, започнах да чета по диагонал и в същата секунда видях „взаимно признаване.“ Казах, че се оттегляме от преговорите, събрах нашата делегация. Не искам да говоря какви реакции са имали, но след пет минути консултации казах, че е по-добре да сложа главата си на дръвника, отколкото да го подпиша и го казах и на американските представители „, каза Вучич.

„Сърбия е готова за диалог под егидата на ЕС, като зачита, разбира се, позицията на САЩ, но зачита позицията на Руската федерация и Китай и уважава себе си. Винаги сме готови да говорим за компромисни решения, да преговаряме, да защитаваме мира, но ние няма да позволим Сърбия да бъде унижена, да и вземат всичко и в замяна да получим само потупване по рамото. Но аз също не искам да заблуждавам хората, да казвам, че ситуацията е лесна, да се правя на герой. Ситуацията за нас ще бъде все по-трудна, виждам как всичко постепенно се изменя, техните взаимни сблъсъци в глобалните рамки всичко е по-трудно и ще трябва да платим цената “, каза Вучич.

На 4 септември 2020 г. Вучич и премиерът на непризнатото Косово Авдулах Хоти подписаха споразумение за нормализиране на икономическите отношения чрез посредничеството на американския президент Доналд Тръмп. След подписването сръбският лидер нарече споразумението „голяма стъпка“, но подчерта, че споразумението, подписано във Вашингтон, не признава Косово като обект на международното право.

Източник: Фокус, Епицентър.БГ