Въпреки протестите от КЕВР са непоклатими. С 35 лева скача сметката за парно от петък

С 30-35 лв. по-висока сметка на месец ще плащат от петък за парно и топла вода живеещите в обикновен двустаен апартамент в София, пише „Монитор”, цитиран от Дир.бг.

Досега за такова жилище отоплението е струвало месечно около 127 лева, но с новото поскъпване сметката ще скочи на 156 лева.

От 7 април други ден мегаватчас топлинна енергия ще струва на столичани с парно по над 95 лв. с ДДС, срещу 77,42 лв. сега. представителите на всички топлофикации в страната се съгласиха с по-високите цени, които предстои да утвърди регулаторът. Някои от тях дори поискаха поскъпването да влезе в сила със задна дата.

На откритото заседание вчера на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) представителите на всички топлофикации в страната се съгласиха с по-високите цени, които предстои да утвърди регулаторът. Някои от тях дори поискаха поскъпването да влезе в сила със задна дата. От КЕВР обаче заявиха, че новите цени ще важат от деня на утвърждаването им – 7 април.

От комисията обаче обясниха, че при съкратена процедура, каквато в момента тече, новите цени важат от деня на утвърждаването им – 7 април.

По време на обсъждането омбудсманът на Републиката Мая Манолова заяви, че според разчетите на експерти от екипа й поскъпването на парното, подготвяно сега не е необходимо.

От „Монитор“ са изчислили с колко ще се вдигне парното в отделните градове.

В София хората ще плащат най-високата цена от 103,49 лв. за мегаватчас, при сегашна – 87,78 лв.

Във Варна прогнозираният скок на цената е от 22,7% до 90,04 лева, а в Бургас – очакваното поскъпване е 25,6% до 66,87 лв.

Почти една четвърт повече ще плащат във Враца, като цената на мегаватчас там скача от 70,76 лв. на 88,64 лв. с ДДС.

86,86 лв. е новата цена от 7 април в Разград, като поскъпването там е 24,5 на сто. В Пловдив скокът е с почти 22% до 98,03 лева.