Върховенството на закона в България е сред най-слабите в ЕС! Камбаната я бият от Европа

Рекордно високата избирателна активност се дължи основно на две интересни обстоятелства. Острата заявка на премиера, че ще подаде оставка при евентуална загуба на президентските избори. За възможен отказ на правителството от властта може да се говори след балотажа. Нека изпитът по демокрация на българина да спази цялостното условие на задачата с две неизвестни (първи и втори тур), наложена от избирателите, за да се чуе и да се изпълни крайната и неотменима воля на Суверена.

Втората причина е умишленият опит от страна на закостенелите йерархии на тъмнината да бойкотират нагорещената до червено обществена воля да преформатира политическата система в България и да въведе държавата в правото и законността! Референдумът на Слави Трифонов успя да консолидира обществото като израз на удовлетворяване на тези нужди. Само едно ме тревожи, още преди Конституционният съд да обяви за противоконституционни някои от въпросите в Референдума на Слави, далеч преди да бъдат зрелищно атакувани, толкова ли ангажираните с инициативата не можаха да наемат високоплатени западни и наши специалисти юристи, които да бетонират съдържанието на въпросите? И, ако към всичко това прибавим и нечистоплътното изнасилване на Конституцията за въвеждане на задължителен вот, без допитване до народа, който пък се оказа съвсем незадължителен, тези фактори накараха гласоподавателите да се втурнат към урните и да предизвикат фурор, и небивала избирателна активност.

От всички подводни камъни, положени по течението на президентските избори, един се оказа повече от хлъзгав. Генерал срещу генерал. Още преди една година Бойко Борисов трябваше да предвиди бъдещия неразгърнат потенциал на Румен Радев. За нещастие при премиера сработи автоматичната система за отхвърляне на качествата на противника, поради самоувереност и убеждение в превъзходството на своите плюсове. В случая обаче опонент се явава Цецка Цачева.

Каква е общата рамка на изводите? Партийната система се разпада като разглобен детски конструктор. Хората искат пряка, а не представителна демокрация (фасадна). Обществото ще наложи безапелационно мажоритарни кандидати. Ще се ликвидират неяснотата и фалша при подбор на партийни кадри на килограм, които попадат по неосветени пътища, без критерии и заслуги в парламента и институциите на държавата.

Погледнато обективно, генерал Радев е частично мажоритарен кандидат. Дори повече ми изглежда десен, отколкото ляв. Мисля си, че е подкрепен от БСП поради безизходица и отсъствие на признание, и висока оценка на качествата му по време на дилемата: „To be or not to be“ – Ненчев или Радев. Този ход го направи своеобразен опонент на отбора, който го е подценил. Може би небрежен пропуск на премиера Бойко Борисов е, че не видя тактично в бившия шеф на ВВС ген. Румен Радев заряд, който с днешна дата заслужава уважение. Потенциал обаче има и в енергийните проекти на България.

Марешки е следващият силен мажоритарен кандидат, който намери своето четвърто място в почетната стълбица. Координатната система за поведението на изборния рефлекс даде да се разбере, че партийният модел накуцва и се нуждае от лечение, но с хомеопатия.

Обществото неистово иска промяна на досегашното незавидно положение на живот, в което са му отнети основните права да управлява собствената си държава и е превърнато в безгласна буква на примиренческо страдание в дългото и нелогично изречение на собственото си затриване. Гражданското пробуждане трябваше да разрови жаравата!

Крайно време е да спрем с разпространението на неврозата в обществото и безразличието, да преустановим оскотяването и безпътицата, да прекъснем сриването на моралните ценности и да секнем превръщането на християнството в руини!

Огромните опашки пред избирателните секции у нас и навън също говорят своето. В 21 век, когато светът прави революционни научни и технологични открития, когато се говори за антигравитация и телепортиране, когато се правят опити за отпътуване на хора за живот на Марс, е толкова архаично и демоде хората да висят с часове по опашки. Има компютри, уважаеми хора на новото хилядолетие! Крайно време е за електронно гласуване през мобилния телефон. Крайно време е да се измъкнем от епидемията на упадъка. Върховенството на закона в България е сред най-слабите в ЕС! Камбаната я бият от Европа. Това съвсем простичко трябва да ни говори, че народът дълго време е бил под хипноза и твърде дълго време си е спал!

Цвета Кирилова, Фейсбук