Вътрешният министър намекна, че Русия стои зад кибератаката в НАП заради закупуването на Ф-16

Вътрешният министър Младен Маринов намекна, че Русия стои зад кибератаката в НАП заради закупуването на Ф-16.

Наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП.

Имало е достъп до информация и теч на данни. Част от информацията е сверена. В момента работим в посока за спиране на друг подобен пробив.

Това заяви МВР-шефът Младен Маринов в ефира на БТВ.

Той отбеляза, че всяка система, отворена за външен достъп, има своите уязвимости. „Това е първата подобна атака в България, при която има теч на данни“.
„Системата има своите несъвършенства и пропуски“, призна силовият министър.

„Обикновено престъпните групи, занимаващи се с хакерски атаки, целят да осребрят придобитото. Киберпространството е много сложно. Веднъж кодирана информацията, тя трудно може да бъде премахната, а остава някъде“, коментира Маринов.

Той разкри още, че електронният адрес, от който е направен пробивът е руски. „Това има политически ефект. Проучваме кой има интерес и каква цел преследва. Може да се обвърже политически заради съвпадение със закупуването на американски изтребители от българска страна“, не изключи Маринов.

„При всички случаи се засяга националната сигурност. Неслучайно и колегите от ДАНС работят. Колегите споменаха месец назад от проникването, но не мога да кажа подробности. Може да насоча други злонамерени лица. Работим по всички версии“, каза още той.

Футболът влияе върху обществото. Идеята е да се постави феърплей. Не съм специалист, можете да видите коментарите на хората дали има феърплей. Съдиите са важен елемент. Сега ще се срещна с тях. Тя е изпреварващо действие преди началото на сезона. Ще дадем тайна линия на съдиите, каза още вътрешният министър по повод срещата на премиера с футболните босове.

Правим разчети и търсим пари, за да се повиши заплащането на нощния труд на полицаите. Това е заплащане над работната заплата. Трябва да търсим начин да се акцентира върху хората, които работят при по-трудни условия.

Престъпните групи се променят под натиска на МВР. Те се раздробиха, станаха по-малки, коментира Младен Маринов.

Източник: Епицентър.БГ