Възможно ли е Ердоган да анексира Кърджали?

Ердоган иска Кърджали

Дали е възможно да бъде откъсната част от България и присъединена към Турция е тема табу. Официалните медии сякаш са инструктирани да мълчат и те от страх избягват да коментират тази тема, въпреки че Ердоган беше обявил, че Кърджали е част от Турция. Разбира се имаше протестна нота към Турция от нашето Външно министерство, но дали само думите ще са достатъчни да спрат Ердоган, ако реши да си върне Кърджали?

В предвид изострената ситуация в Турция, прегазването на демокрацията и въвеждането на диктаторски режим от страна на Ердоган е много възможно международното право да бъде погазено в даден момент. От друга страна е много вероятно Турция да ни наводни с мюсюлмански емигранти, като по този начин се опита да промени етническия състав на населението ни в своя полза.

В редица предавания и статии се е споменавало, че в Кърджалийско почти вече не се чува българска реч. Според статистиката от 2011 година в Кърджали се определят 66,15 % като турци и 30,22 % като българи. Дали е възможно при такова съотношение Ердоган да предяви някакви претенции?

Хипотетично какво би станало, ако една сутрин се събудим и Кърджали обяви, че се присъединява към Турция. Какво ще правим в такава ситуация и как бихме реагирали. Според моите наблюдения имаме четири варианта за действия, които съм ги донякъде разучил, но може да има и други.

Ето ги и тях:

1. Ще искаме помощ от НАТО

Предполага се, че първо ще почукаме на вратата на НАТО, понеже сме много горди от членството си в него и се бием, като байганьовци в гърдите, че се намираме в сигурни ръце. Обаче спрямо историческите факти НАТО няма да ни помогне, понеже в устава си има някъде записано, че при спор между две НАТОвски държави, алиансът не се намиса. Не трябва да забравяме, че не само ние сме членове на НАТО, но и Турция. Исторически погледнато не трябва да се забравя Кипър, където през 1974 година турската армия го окупира половината, а НАТО нищо не прави. Затова и в нашата ситуация НАТО ще стои с кръстени ръце и най-много да осъжда на думи, но само толкова.

2. Ще се обърнем за помощ към ООН

Нека първо да се запитаме дали ООН би се намесило при спор между две страни, които са членове на военен алианс и то не какъв да е, а НАТО. Самото анексиране на Кърджали едва ли ще стане по кръвен път, а доброволно, понеже ние няма да имаме с какво да се противопоставим. Така ООН няма да има причини да се намеси военно, понеже няма да има конфликт, който трябва да потушава. Предполага се, че ще гласуват налагането на някакви санкции на Турция, колкото да се каже, че нещо е направено.

3. Ще се оплачем на любимия ни ЕС

Дори си мисля, че първо ще се оплачем на ЕС, понеже нашата политика така или иначе се определя каква ще е в Брюксел. От Брюксел веднага ще ни отвърнат, че ЕС е икономически съюз, а не военен. Това, което може да направят е да се съберат лидерите на ЕС и да заклеймят стореното от Ердоган. Интересното е, че самият Ердоган наскоро беше се изказал за ЕС, че е „сбирщина от 28 държавички“.

4. Ще се молим на Русия за помощ

Последният ни коз е Русия и към нея бихме се обърнали само ако всички други варианти са изчерпани. Обаче как Русия би ни помогнала, като Турция е член на НАТО. Дори и в най-налудничавият сценарии Русия да нападне Турция, Ердоган ще активира договора с НАТО. Така Русия ще се въвлече във война с НАТО. По вероятното, което може да стане е Путин и Ердоган да се разберат помежду си, като Русия признае анексирането на Кърджали, а Турция на Крим.

Тази статия е написана хипотетично и това съвсем не значи, че нещата биха се развили така и дадените институции биха реагирали по този начин.