Ядрен експерт: КЕВР наруши два закона, за да вдигне цената на тока

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй” е близо 164 млн. лева, а плащаме високи сметки.

Това разкри ядреният експерт Георги Котев.

„Държавата произвежда електроенергия много повече, отколкото има нужда. През миналата година АЕЦ „Козлодуй” е направила рекордна печалба от близо 164 млн. лева за цялото си 45-годишно съществуване. Сега се очаква същото. За първото полугодие на 2019 г. електроцентралата е натрупала 161 млн. лева. Вместо обаче цената на тока да пада, тя расте“.

Това заяви пред Lupa.bg ядреният експерт инж. Георги Котев.

„Когато КЕВР водеше процедурата по определяне на новите цени от 1 юли на тока, наруши Закона за енергетиката. Чл. 15 от този закон ал. 2 гласи, че всички заявления на производителите на електроенергия трябва да бъдат публични. КЕВР обаче заличи данни от заявленията на производителите, в частност на АЕЦ „Козлодуй” . Излъгаха ни, че данните са скрити заради Защита на конкуренцията. Искам да попитам АЕЦ „Козлодуй” с кого ще се конкурира?! На практика излиза, че КЕВР е нарушила два закона, за да прокара по-високите цени”, коментира инж. Котев.

По думите му, държавата взема от печалбите на АЕЦ „Козлодуй” и плаща въглеродните емисии на ТЕЦ „Марица изток”2. Централата е натрупала дългове, но властта не иска да я закрие, за да не взриви социалния мир.

Никой не знае цялата печалба на АЕЦ „Козлодуй“ за какво и къде се харчи. Може да отива в партийни централи, при бизнесмени, но това се пази в тайна. Създават се изкуствени дефицити, за да се прикриват далавери, предполага енергетикът.

Източник: Lupa.bg