Янаки Стоилов поиска от ВСС да уволни Гешев

Правосъдният министър Янаки Стоилов ще внесе предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Това обяви самият Стоилов.

„В постъпилата информация от (вътрешния министър) Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт“, отбеляза министър Стоилов. Докладът е от 100 страници.

ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението.

Правосъдният министър не разкри подробности за данните в доклада, само обясни, че в него се съдържат както медийни публикации, така и информация за данни, събрани със СРС-та. Имало и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс.

Стоилов настоява Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал.3, т. 5 от Конституцията – тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

В Закона за съдебната власт е разписана възможността за отстраняване на главния прокурор. Според чл. 175, ал. 5, вр. чл. 173 правосъдният министър има право да предложи кандидатура за главен прокурор. Същото правомощие има и за отстраняването му предсрочно. Това може да стане с мнозинство от поне 17 гласа от общо 25-имата членове на ВСС. Ако бъде постигнато, ВСС предлага на президента освобождаване. А държавният глава не може да откаже освобождаването при повторно предложение.

Източник: OFFNews