Явор Божанков: Да пратим оръжие, Русия няма да спечели тази война

Депутатът от БСП Явор Божанков изрази позиция, различна от тази на БСП.

Да пратим оръжие, Русия няма да спечели тази война, заяви Божанков.

Дори съседна Македония изпрати оръжие“, подчерта той.

Стоян Михалев от „Демократична България“ пък заяви, че България и досега е изпращала големи количества оръжие за Украйна през трети страни, визирайки управлението на „Промяната“ и работата на Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на икономиката.

Пъд аплодисментите на ГЕРБ Божянков от БСП заяви, че Русия е агресор и тя няма да спечели войната в Украйна. Така Божанков подкрепи оказването на военна помощ и на практика се обяви срещу официалната партийна позиция.

Да пратим оръжие, Русия няма да спечели тази война, заяви Божанков. Дори съседна Македония изпрати оръжие, подчерта той.

„От едната страна са само диктаторски държави, а от другата демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим когато се извършва геноцид“, каза той.

„Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен, но съм убеден, че ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война“, посочи той.

„Няма общо историческата благодарност и отношение с руската култура с това, че Русия нападна Урайна и делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско“, каза още Божанков.

„От една страна има диктарски режими като Беларус и Русия, от другата страна е демократичният свят“, подчерта той.

„Ще бъде лицемерно да сме част програмите за развитие, когато се получава пари, но не е част когато народ е подложен на системна агресия, когато хора в Украйна са подложени на системен тормоз“, подчерта депутатът от БСП. Според него много български граждани са объркани по темата.

„Дори президентът Радев каза, че Русия ще спечели тази война. Много сайтове на руска пропагадна казват същото нещо, но девет месеца това не е е очевидно“, твърди Божанков.

Рано или късно в Украйна ще има мир, и той ще бъде наложен с дипломатически преговори, излезе след него Корнелия Нинова.

Опорката – всички правят така, и ние трябва да правим, пад, подчерта лидерът на БСП , изброявайки страните, които мислят за своя национален интерес.

България подготви помощ с леко стрелково оръжие и боеприпаси, като според военният министър Димитър Стоянов тя отговаря на необходимостта на Украйна. България обаче отказа да изпрати самолети и зенитени комплекси C-300, oт каквито Украйна се нуждае най-много.

Източник: Гласове