Явор Дачков: Ако ИТН искаха да изчегъртат ГЕРБ, можеха да го направят както с Дончева

„Ако „Има такъв народ“ искаха да изчегъртат ГЕРБ, те можеха да го направят успешно, както направиха с Татяна Дончева, но те предпочетоха да хвърлят енергията си към протестните партии“.

Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков и добави, че не вярва на твърденията на ИТН, че депутатката от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се е опитвала да купи някого.

„По-скандални са нейните изказвания за колегите ѝ Николай Хаджигенов и други хора. Те я осветиха и изхвърлиха от политиката, защото не виждам за кого тя ще се закрепи на следващите избори след тези скандални разкрития“, смята той.

Според журналиста, Татяна Дончева е осветлила част от задкулисието около ИТН и затова е била „отстреляна“. По думите на Дачков вулгарността на хората от ИТН се е пренесла върху Народното събрание.

„Последните два парламента ни върнаха в началото на прехода. Това е просто хабене на енергия. Парламентаризмът се завърна, но не като дебат за общото благо, в който се изяснява накъде трябва да поеме страната. А като изтощение през страсти и пилеене на енергия, които по-скоро служат за забавление, но не и за управление. 45-ият и 46-ият парламент бяха абсолютно неефективни и моята оценка е по-добре да не се беше завръщал парламентаризмът в такъв вид“, коментира Дачков.

Според него управлението на ГЕРБ не е било по-добро, но е за предпочитане, което го потвърждава и социологията с проучване на общественото мнение, сочещо, че на следващите избори ГЕРБ ще са първа политическа сила: „Голяма част от обществото не иска ГЕРБ да изчезне от политическата сцена, както им се искаше на протестните партии“.

Явор Дачков направи прогноза в следващия парламент може да бъде съставено правителство около ГЕРБ.

„Няма условия за нов проект, тези очаквания ми се струват пожелателни от хората, които са срещу ГЕРБ. Първо – избирателната активност няма да е висока. Второ – твърдите ядра ще се запазят. Кирил Петков и Асен Василев могат да вземат малко гласове от „Демократична България“ и разочаровани от Слави Трифонов, ИТН все пак ще остане значима политическа сила. Не виждам Петков и Василев откъде ще вземат гласове, за да станат водеща политическа сила, че да донесат промяна“, каза журналистът във връзка с непотвърдената информация за евентуален политически проект на двамата служебни министри.

Дачков подчерта, че, ако влезе в следващото Народно събрание проект на Петков и Василев, това ще „потопи“ ИБГНИ.

Източник: Novini.bg