Ужасът да си пенсионер в България и да оцеляваш със 160 лв. пенсия

Ужасът да си пенсионер в България и да оцеляваш със 160 лв. пенсия

Как е възможно да оцелее възрастен човек, който има редица здравословни проблеми със 160 лв. на месец?

В България това не е единичен случай, а проблем засягащ над една четвърт от пенсионерите или 520 000 души, които оцеляват едвам със 160 лв. пенсия. Това е според статистиката на Националния осигурителен институт, а по данни на Костадин Недев (представител на Българската асоциация на пенсионерите) 608 000 пенсионери живеят с минимална пенсия от 160 лв., а 1,2 милиона пенсионери живеят с под 300 лв. пенсия. Изчисленията пък на КНСБ за жизнения минимум на човек са му необходими 562 лв. на месец.

Половината им пенсия отива за лекарства

Пенсионерите обаче са живи същества, хора като нас, а не просто някаква си бездушна статистика на бюрократите от НОИ. Как тези хора успяват да оцелеят с толкова малко пари, при условие че един пенсионер плаща средно по 50 лв. за лекарства на месец. Повечето от тях оцеляват с нечовешки лишения и правят неща, които може човек да ги види само в съветски филм от Втората световна война.

Единственото нещо, което имат и на него най-много разчитат пенсионерите са жилищата им, но се налага да заделят всеки месец по 5-10 лв. за данък сгради и такса смет на паразитите от общината. Да не говорим за сметките за ток и вода, които в повечето случаи са непосилни за плащане. Много пенсионери живеят без ток, на свещи, като в средновековието. Повечето от тях са със стари и вече неработещи бойлери, хладилници, печки, а ремонт в жилищата им не е правен от 20-30 години.

Пенсионерите купуват винаги най-евтиното

Пенсионерите купуват и готвят винаги най-евтиното, ядат боб и леща, а месо и плодове обикновено не са вкусвали с години. Баба Мария например казва, че оцелява с боб и леща, защото само това може да си позволи с мизерната пенсия от 160 лв. „И на мен ми се яде риба, но… не може. Внушавам си, че не е вкусна и така ми е по-лесно.“

В България хранителните продукти са почти два пъти по-скъпи отколкото в Германия. Например в България един литър прясно мляко струва 2 лв., а в Германия е 0.50 евро. Същото е положението и с месото, зеленчуците и плодовете. Тази скъпотия на хранителните продукти утежнява още повече положението на пенсионерите.

Спестяват единствено за собственото си погребение

Един пенсионер с 160 лв. пенсия е обречен на бавна и мъчителна смърт. За него няма никаква светлина в тунела, а по цял ден неистова борба за оцеляване, придружена с нечовешки лишения. Единствените спестявания на Баба Нели са за погребението и. Тя като повечето пенсионери заделя каквото може от пенсията за погребението си, понеже не иска да товари децата си. „Ако си купя печка, няма да останат пари за погребението ми. А не искам да натоварвам децата ми с такива разходи“, казва баба Нели.

България е и страната с най-много самоубийства на пенсионери в Европа. Много пенсионери посягат на живота си заради нечовешката мизерия, на която са подложени. Други пък слагат край на живота си, за да не са в тежест на децата си.

България се е превърнала в концлагер за пенсионерите. Държавата ги третира, като ненужен „лош“ материал и гледа да се отърве, колкото се може по-бързо от тях. Това е бруталната истина, пенсионерите са ненужни за държавата – хайде да мрат!