За богатите и властимащите закони няма, те трябва да се спазват само от бедните и слабите

Недоверието в правосъдната система е знаково за разпада на гражданското общество.

Няма правова държава без правосъдие и вяра на хората, че законът е над всички и всички са равни пред него.

Българите вече са убедени, че за богатите и властимащите закони няма, те трябва да се спазват само от бедните и слабите, които държавата притиска с всички репресивни мерки, с които разполага. Дори показните филми на „МВР ПИКЧЪРС“ вече не впечатляват електората. Защото единственият резултат от всички филмчета е, че България беше осъдена да плаща милиони евро на засегнатите. И ги плащаме ние, данъкоплатците, а не политиците и корумпираните прокурори и съдии, изпълняващи политически поръчки.

Премиерът – Слънце беше направил едно изключително изказване: „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!“. С известно неудобство ще се разгранича от материала, защото не се смятам чак пък за толкова проста като него. Нито пък някой от познатите ми е чак толкова прост. Но увереността на Премиера-Слънце, че сме прости, води до безхитростни и елементарни популистки похвати, с които се опитва да впечатли материала, докато всичко около него се срутва. Панически арести на олигарси, показни акции, всичко на принципа „много шум за нищо“. Този филм вече сме го гледали.

И знаем как всички ще бъдат оправдани от съда. Ако изобщо стигнат до там. И още по-страшното е, че много българи вече не знаят дали обвиненията са реални, или пък са изработени с цел смазване на политически или бизнес противник. Защото и това го има и всички го знаят. Вече не знаем кое е истина, кое е право, кой е престъпник.

Само оставаме с усещането за живот в джунглата, където хищниците се борят помежду си, но изядените сме само ние!

Бог да пази България! Защото нито законът, нито държавата го правят!

Елена Гунчева, Фейсбук