За да има централна държавна власт, трябва да има първо власт в главите. Българите я нямаме

Пътният апокалипсис, както го обявиха по телевизията се е случил, защото български идиоти са карали с над 100 км в час при 2 метра видимост в облаци от мъгла и дим.

Основната причина за масовата катастрофа не е заради запаленото сметище, гъстата мъгла и намалената видимост. Водният апокалипсис се случи (пак тази любима дума, заместител на „в смисъл“) заради други български идиоти, които не са си почистили канализацията и улиците.

Еднодневен дъжд ги удави, затри, изличи от лицето на земята, което не им попречи да влачат бездарните си физиономии и мърляви дрехоляци директно по телевизора.

Добре, че не знаят какво е мусон,старозаветен потоп и т.н. – това си мислех докато ги гледах да хленчат рано сутрин. Впрочем гледах безумен репортаж по бтв с неадекватна репортерка, още по-неадекватна кметица, но най-вече с неадекватно население, което искаше да се покаже по телевизора, за да манифестира своята неадекватност.

Всички чакаха държавата да направи нещо за нещастният им живот и бяха видимо щастливи, защото можеха да манифестират нещастието си „на живо“. Просиха си съжаление като цигани пред „Св. Неделя“ и чакаха държавна помощ също като циганите, които вечер толкова мразят пред телевизора. Разгембени от безсмислие и жизнена некадърност лица. Един от протестиращите предложи държавата и кметицата да пуснат програма за безработни младежи от селото, та да се хванат да изчистят, а самата кметица повтаряше, че никой не може да направи нищо срещу природната стихия.

Добре, че не бяха родом от Ню Орлиънс или Холандия, или Москва и Токио – щяха да не се рОдят поради страх от метеорологията и некои геологически съображения. На никой не му мина през ум да направи нещо със себе си или с бездарното си село/магистрала безплатно. Без да чака от държавата, димукрацията, комунизма, баба Ванга, великите сили и четирите годишни времена. На малцина от верижната катастрофа им е минало през ум, че след като видимостта е лоша трябва да намалят скоростта, но това за съжаление не ги е спасило, защото стадото е карало другояче. Като истински българи, които не вярват, че могат да се ударят в нещо пред Себе Си.

За да има централна държавна власт, трябва да има първо власт в главите. Българите я нямаме. И по това много приличаме на циганите, които мразим, защото виждаме в тях собственото си изобличение.

Асеновград протестира пред паметника на цар Иван Асен срещу Асенчо от първи клас от когото всички се страхуват, защото баща му е в трети клас. На всичкото отгоре мразим циганите, а и всички останали без смелост за истински ексцесии и радикална саморазправа – героят на тв българщината, пребил тв оператор в пресметлив екстаз от глорията си, има прякор, произлизащ от думата перо. Кьопаво откъдето и да го погледнеш. Това е комично. Деградиращият български статус протестира срещу жизнената жилавост на циганьорите и се парализира като осветено от дългите фарове на кола зайче вместо да действа, за да живее. Чака да го блъснат, за да се свърши този усложнен живот, пълен с изисквания да се ангажираш лично, да вземаш решения и да мислиш.

Това ни е българската съдба. Няма защо да се мъчим да я изправяме, защото мнозинството от сънародниците ни са такива, каквито са. Това е демократично. И е по-добро от селската диктатура, позната по тези земи. Ако имаше възможност за просветена такава, пръв щях да се запиша.

Явор Дачков, Фейсбук