За съжаление остава истина, че две или три поколения трябва да умрат, за да се роди първия българин

По празниците ми направиха впечатление две предавания. Първото е гостуването на телевизионен екип в дома на директорката на училището в кв. Симеоново, София. Другото е социален експеримент с не добре облечено дете, на трамвайна спирка. Защо правя връзка между двете!?

И в двата случая ставаме свидетели на чутовна глупост, описвана не в един класически роман. Директорка на училище и преподавател по български език и литература, транжира лично пред камерите закланото си прасе! Декларира, че само тази семейна традиция я свързва с душите на починалите й, близки, които обича. Уникално! Личност, упълномощена с власт да образова децата ни да е с култура на животното, което разкъсва с въодушевление пред очите ни!?

В другия експеримент с детето, нямам думи. Нито един възрастен човек не свали якето си, освен едно невръстно момиче! Зная, че всеки зрял човек, родител или дядо обича да наставлява. Когато, обаче трябва да покаже в живота примера си, нещата стават различни. Патология! За съжаление остава истина, че две или три поколения трябва да умрат, за да се роди първия българин. Дотогава, нека заколим всички прасета по Коледа, да предадем великата традиция по натъпкване на децата ни с пържоли и да оставим спомена с кървавите ръце и острите ножове. И треперещи пред тях хора и животни…

Николай Марков, Фейсбук