Зад перверзията на Борисов се крие амбиция за монархия, с третия пол правителството завоалира поредния престъпен „гейт“

От вестник „Галерия“ ме обидиха“. Писал съм толкова за медията, която можеше да ме попита поне за проекта на Слави Трифонов, в който всъщност няма да участвам.

Демократите да не забравят, че народният съд е създаден от САЩ, Франция, Великобритания и СССР , каза пред BIG5 бившият депутат – журналистът Велизар Енчев.

– Г-н Енчев, днес честваме жертвите на Народния съд. Как си обяснявате деленето и липсата на хората около НДК днес при честването на жертвите на фашизма?

– Днес се чества годишнината от жертвите на народния съд, който беше създаден с решение на Великите сили и разделянето на Европа. Т.е., този Народен съд е създаден с решението на САЩ, Великобритания, Съветския съюз и Франция. Нека хората, които скачат днес срещу този съд, да знаят, че той е създаден от тези държави и малко повече да прочетат история. Разбира се, много от тези присъди са били превишени, но нека да видим каква е била ситуацията във Франция? Там са били много повече. Защо в страната ни не се чества смъртта на хората през 1925 г.? Защо не отбелязваме Белия терор, който посегна на българската интелигенция? Защо не се чества паметта на загиналите партизани в парламента? Защо се почитат едни, а за други няма минута мълчание?

– Защо не се честват жертвите на всички режими?

– В самото начало на 49-о Народно събрание, когато бях народен представител, заявих, че трябва да се направи един общ мемориал на всички жертви, както съществува „Долината на мъртвите“ в Испания. Предложих това да се случи в село Осоица, където се е провеждала братоубийствена война. Време е да се направи един кръст за всички, които са паднали във войните, без изключение. Не трябва да делим хората. Защото на паметника до НДК, където днес се кланят демократи, има изписани имена на жандармеристи, които са участвали в убийствата и хайките, разстреляли ятаци и партизани.

– Какво се крие зад Истанбулската конвенция, която е ангажирала почти цялото политическо пространство?

– Истанбулската конвенция има две страни. Определени сили от Европа се опитват да ни налагат ценности, които не са наши. От друга страна, стои правната част на този документ, който трябва да се отхвърли. Това, че Бойко Борисов от трибуната на Европейския парламент пое инициатива да я наложи, показва, че България е премиерска, а не парламентарна република. Още по-перверзно е, че премиерът ни се прояви като пълен диктатор, след като за две седмици смени решението си и депутатите му оттеглиха гласуването на Истанбулската конвенция. Парламентарната република е мъртва от 2009 г. насам, откакто управлява Бойко Методиев Борисов. Колко пъти сме били свидетели на това, как той идва и нарежда на своите депутати да гласуват противно на това, което вече то е приел? Пример за това е декларацията за арменския геноцид, която вече беше приета. След посещение на Цецка Цачева в кабинета на Бойко Борисов, тя се появи в пленарната зала доста посърнала и нареди да се промени декларацията. Това означава само едно – че ние се намираме в една прикрита монархия. Нищо чудно утре парламентът да предложи Бойко Борисов да бъде канонизиран. Няма да се изненадам.

– Имаше скандал с Митьо Очите, след който беше подписан договор за заем от 16 млрд. лв. Крие ли се подобен сценарий зад разточителните дебати с конвенцията?

Това е добър въпрос! Истанбулската конвенция има и своя втори план. Само можем да гадаем какво ще ни докара задкулисието с Истанбулската конвенция – я някой нов заем, съмнителна сделка, афера със суджуци и т.н. Няма съмнение в това. Трябва да се търси винаги втори план с това управление.

– Вестник „Галерия“ написа, че влизате в новия проект на Слави Трифонов. Вие бяхте кометатор в медията, потърсиха ли ви за опоровержение бившите ви колеги?

– Много ме обиди, че от вестник „Галерия“, за който съм писал толкова много години, не си направи труда и не ме попита дали е истина, че ще влизам в проекта на Слави Трифонов. Това не е вярно. Ако това е журналистиката, аз нямам нищо общо с нея.

Интервю на Васил Василев, BIG5