Задава се цензура. Ще ви филтрират!

ЩЕ ВИ ФИЛТРИРАТ!

*** Как гласуваха родните евродепупати

На 26 и 27 март Европейският парламент прие промени в Директивата за авторското право. Приети бяха вкл. и предизвикалите широка дискусия и протести членове 11 и 13, станали известни като „данък линк“ и „филтриране (цензура) на съдържанието“.

Член 13 изисква доставчиците на съдържание в интернет да следят непрекъснато своите потребители и да блокират със специален филтър всеки опит те да качат нещо онлайн, ако съдържанието е обект на авторско право. (например как детето ни танцува под звуците на популярна песен, която се чува на заснето видео от потребител).

Това на практика задължава доставчиците на интернет услуги да филтрират съдържанието, което потребителите споделят или съхраняват посредством техните услуги. „Филтърът за цензура“ би засегнал платформи за споделяне на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, социалните мрежи Twitter и Facebook, платформи за споделяне на документи като Dropbox и Google Drive, както и всяка друга услуга, която позволява на потребителите си да качват съдържание.

Съгласно чл. 11, ако в дигитална среда доставчик на услуга използва авторско произведение „от пресата“ с търговска цел т.е. печели пари от това, то първоначалният автор има право да поиска заплащане. Промяната стана известна като „плащане за ползване на линкове“. Изрично обаче се посочва, че няма право на заплащане, ако става въпрос само за позоваване на информация чрез хипервръзка.

_____________________________
Как гласуваха родните депутати?
Против са били четирима – Момчил Неков от БСП, Ангел Джамбазки от ВМРО и Илхан Кючук от ДПС.
Още четирима – Анрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков и Владимир Уручев от ГЕРБ са пренебрегнали гласуването, като не са дали никакъв вот.
Останалите 9 родни евродепутати са гласували „за” предложените промени.
_____________________________

Споделянето на новинарски статии е специално изключено от обхвата на директивата и може да се извършва точно както преди. Същото важи и за качването на произведения с нетърговска цел в онлайн енциклопедии като Wikipedia или софтуерни платформи с отворен код като GitHub.

След като промените се одобрят и от Съвета на министрите, държавите ще имат двегодишен срок да имплантират директивата в своите национални законодателства.

Григор Лилов, Фейсбук