Захариева: Не съм съгласна с президента, всички ни хвалят

Приоритетът Западни Балкани всъщност е основно национален български приоритет.

Най-големият успех на Председателството, който се изрече от редица лидери и посланици на ЕС, е че България успя да направи един свой национален приоритет – общ европейски приоритет.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Позволете ми изобщо да не се съглася с оценката на президента Радев, че Балканите останаха приоритет на София“, коментира тя. „В началото на мандата на тази ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че разширяването не е приоритет, че по никакъв начин няма да се случва напредък по време на разширяването“, припомни Екатерина Захариева.

„3 години по-късно ЕК направи за основен приоритет във външната политика страните от Западните Балкани“, обяви министърът. „Дали сме постигнали нещо конкретно – оценките могат да се разминават, но Софийска декларация с дневен ред, с пари на масата, от заключение на Съвета за разширяване, е повече от конкретика“, каза още Екатерина Захариева.

„Уверявам гражданите, че българските дипломати и министри, са се погрижили за това в целия преговорен процес да има ясно условие, че договорите ще се изпълняват на практика, че ще приключим с порочните практики от миналото за непризнаване на очевидни исторически факти, за изкривяване на учебните програми по история“, каза още вицепремиерът.

„Дали е трябвало да забавим договора с Македония – спомням си, че тогава всички го приветствахме. Може би договорът трябва да се чете по-внимателно“, коментира тя.

„В него има основа от декларацията от 1999 година, но със сигурност не се изчерпва само с нея“, посочи Екатерина Захариева.

„Сигурно бих могла да изброя повече неща, които искам да видя в договора с Македония, от президента“, обяви тя.

„Дали е трябвало да предвидим разпоредба за прекратяване – това решение е взето от експертите и то по наше настояване. Точно защото не сме искали да се повтори случаят с декларацията от 1999 година“, обясни министърът.

„С договора с Македония България „отпуши“ процеса за помиряване в целия регион. Това е оценка не на българските политици и анализатори, а на държавите. Това даде кураж, смелост и желание регионът най-после да приключи с процеса на помиряване. Да започне да гледа напред в бъдещето“, заяви Екатерина Захариева.

„В заключението от Съвета за разширяването има текст за историята, включен по настояване на Българското председателство, който изисква ангажимент за признаване на историята и за неизползването ѝ в отношенията със съседите“, каза още тя.

Оценката на българските граждани за Председателството очевидно се разминава с оценката на президента, каза по-късно пред журналисти Захариева.

„Съжалявам, че в речта на президента единственото положително, което чух за Председателството, е, че администрацията се била научила как работят институциите“, коментира тя. „Понякога е хубаво и самите ние да осъзнаем какво сме направили. Сигурно сме допускали някакви грешки – който не работи, той не греши“, посочи Екатерина Захариева.

„Оценката на гражданите е изключително позитивна. Само 1% от българите считат, че България се е справила лошо“, заяви министърът. „Досиетата не са техника, това е законодателният процес. Всяко министерство показа, че има административния капацитет и че може да приключва законодателни инициативи, важни за всеки европейски гражданин“, посочи Екатерина Захариева и уточни, че България стои по друг начин след Председателството.

Източник: Епицентър.бг