Захарова: НАТО фактически отдавна воюва срещу Русия с украински ръце

НАТО, като отрича откритото си влизане в конфликта в Украйна, всъщност се бори срещу Русия от дълго време,

според разпространен коментар на прессекретаря на руското външно министерство Мария Захарова по повод заседание на Съвета на НАТО на ниво министри на външните работи .

„Става все по-очевидно, че отричайки откритото си влизане в конфликта, Северноатлантическият блок всъщност от дълго време се бие на страната и с ръцете на Украйна срещу Русия. За да овладее Русия, тя трупва силите си на източния фланг, продължава да привлича Грузия, Финландия и Швеция, страните от Азиатско-тихоокеанския регион в своята сфера на влияние“, каза тя.

По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия все още е убедена, че действията на Северноатлантическия алианс са агресивни, а не отбранителни.

Ден преди това китайските медии писаха, че след изявленията на генералния секретар на НАТО за нова стратегическа концепция, която отчита кризата в Украйна и влиянието на Китай, става очевидно желанието на САЩ да използват Алианса за свои цели. Твърди се, че Вашингтон се опитва да направи някой от своите съперници общ враг на целия блок.

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед.инфо