Заплахи за журналиста Николай Стайков и децата му заради разследването ”Осемте джуджета”

”Тормозът е заради работата ми, но този път обект е и семейството ми”.

Това заяви разследващият журналист Николай Стайков.

Първоначално не е приел обажданията на сериозно, но една нощ, когато потърсили и децата му и установил, че къщата на родителите му е маркирана, сериозно се притеснил.

„Знаем ви кои сте, знаем и къде са децата ви през почивните дни“, цитира Стайков пред bTV една от телефонните заплахи, предава frognews.bg.

Николай Стайков посочи, че първоначално е помисли обажданията за неуместна шега, но впоследствие разбрал, че не е. Предполага се, че причината за зловещите обаждания е разследването на Антикорупционния фонд, озаглавено „Осемте джуджета“.

Последната работа на разследващия журналист се фокусира върху бизнесменът Илия Златанов, бившият следовател Петър Петров и съпругата му Любена Петрова, ключовата роля е на прокуратурата, намесва се и името на депутата Делян Пеевски.

Стайков описва Илия Златанов като един човейк, който е прибегнал до услугата „купуване на влияние в прокуратурата”, за да реши един много сериозен юридически спор. „Той се е съгласил да си реши проблема по втория начин, може би защото е бил убеден, че в системата на правосъдието в България той е единственият възможен. От човек на човек той е стигнал до бившия шеф на столичното следствие“, казва още той.

Втората част от разследването ще бъде представяне през следващата седмица, В нея ще бъде показана цялата смс комуникация на Златанов, в която „има уговорки, срещи, подробности. В съобщенията се споменават министри, следователи, като цяло доста интересни хора, посочи той.

Стойков обясни, че освен интервютата с Илия Златанов организацият им разполага и с данни от още свидетели „от първа ръка“. „Правим една верификация на цялата история и събираме доказателства на част, тъй като вътре има изключително скандални твърдения относно това, кои са „оправачите“, както им казват в правосъдието и прокуратурата“, разказа журналистът.

„Разбира се, не можем да докажем неща казани на 4 очи без свидетели, но те мълчат.“

Стайков съобщи, че във вторник е поканен в прокуратурата да дава показания, но очакванията му не са високи.