Защо България гори боклука на Нигерия? 800 000 тона боклук от Третия свят са влезли в България

Най-вероятно и други места у нас ще бъдат засегнати от водна криза, защото това не е само водната криза на Перник.

И ако в този случай можем да търсим причините в остарелите водопреносни мрежи, то в случая с боклука просто липсва разумно обяснение.

Това заяви в предаването “Още от деня“ по БНТ политическият анализатор Росен Карадимов.

„С този ход на вота на недоверие за първи път БСП стъпва на терена на реалната екологична тема и тук ми се струва, че пробивът, който може да направи, е изключително голям, защото сегашното поколение е отдадено само на екологията, а тя е лява идеология“, допълни той.

,,Въпросът с водната криза е мегаполитически, който изисква експертни действия и политическо говорене, тъй като само с второто този проблем няма как да бъде решен, трябва и експертно мнение. Но не мога да приема тезата за политически пиар от страна на Нинова и БСП. Проблемът е от последните 10 години, през които са изхарчени десетки милиони средства без видим резултат. Цената на водата беше покачвана многократно през последните години, започна от 1 лев и в момента в София е 3 лева и никой не може да каже къде са отишли парите ни. Цената е била увеличавана, но инвестиции в инфраструктурата не са направени“, коментира Карадимов.

Анализаторът засегна и темата с боклука, който България приема от чужди страни.

,,Защо България гори боклука на Нигерия? Хората ли печелят, страната ни ли печели, идват ли приходи от това? Извинете, но 800 000 тона боклук от Третия свят са влезли в България“, посочи той.

По думите му ГЕРБ започна да губи потенциала си в стратегическата политика, но изрази прогноза, че правителството ще оцелее при вота на недоверие на БСП.

,,Важно е да си дадем сметка за мащаба на проблема с боклука. Необходимо е на различните равнища контролните органи да си взаимодействат ефективно“, смята по темата социологът Антоний Гълъбов.

,,Дълбоко не вярвам, че ролята на опозицията е да свали управлението на всяка цена, ролята на опозицията е да предложи алтернативен вариант на управление. БСП не успя да изгради този образ на управленска алтернатива. БСП винаги се опитва да реагира максимално остро на всяка ситуация“, каза още Гълъбов и допусна, че с кризите покрай водния режим в Перник и боклука от Италия “се тестват страховете на хората“.

Източник: Епицентър.БГ