Защо кметът Фандъкова има автомобил от НСО, а отнеха на омбудсмана Мая Манолова?

Защо кметът Фандъкова има служебен автомобил от НСО, а отнеха този на омбудсмана Мая Манолова.

Това попита бившият служител на службата Николай Марков. Според него и министрите не трябва да ползват автомобили на НСО.

Той коментира и критиките, че НСО се използва за луксозно такси. „НСО не е реформирана служба. Тя много отдавна изпълнява функции, които са далеч от професионалната охрана. Така че тя се използва като политически инструмент. Мая Манолова прави заявки за политическа дейност и това се отчита от всички. Това гражданско доверие, което има тя, няма как да не се реформира в политическа дейност. Когато политик се охранява от НСО означава, че този човек има особена значимост за държавата. Едно е да те вози НСО, съвсем друго е да ползваш личен автомобил“, посочи бившият служител на НСО.

Марков изказа мнение и за случая във Варна след скандалния клип, при който линейка бе задържана да чака на светофар , за да мине правителствен кортеж. От Спешна помощ обясняват, че в този момент в линейката е имало жена, която не е била с пряка опасност за живота на пациента.

От НСО уточняват, че в кортежа не е имало представител на правителството. В случая се касаело за кортеж на чуждестранни гости.

Гражданите поставят въпроса, заради моралната страна на въпроса. Липсата на звукова сигнализация от страна на линейката показва, че вътре няма животозастрашаващ случай и служителите на службите го знаят. Няма засегнати граждански интереси в случая, посочи още бившият служител на НСО пред bTV.

„Служителите спазват професионални критерии, а не морала. Служителите имат съвсем друга гледна точка от нашата. Случаят може да се гледа от много страни. Аз не виждам защо се реагира толкова емоционално, когато не се касае за опасност за живота“, допълни той.

„Убеден съм, че ако се касаеше за извънреден случай, линейката щеше да бъде пропусната“, подчерта гардът.

„Под охраната на НСО чужди служби записваха всички гости по време на европредседателството в хотел „Маринела”, и се събираха компромати в ЕС. Това е пробойна в националната сигурност и НСО е отговорна”, посочи още Николай Марков.

Според него именно този скандал с подслушването, който беше потулен, е причина за действията срещу семейство Арабаджиеви (собствениците на „Маринела”). В други държави щеше да има политическа отговорност и оставки при такъв скандал, коментира още Марков.

По думите му НСО не е реформирана и много отдавна изпълнява протоколни функции и е далече е от професионалната охранителна дейност

Освен това се използва като политически инструмент и това е причината да се отнеме колата на Мая Манолова.

„Манолова прави заявки за политическа активност и тези заявки се прочитат правилно от хората, от които зависи работата и дейността на НСО“, смята Марков.

Източник: бТВ, Епицентър.бг