Защо юздите на управлението на България са изпуснати и държавата е оставена на автопилот?

Защо юздите на управлението на България са изпуснати и държавата е оставена на автопилот?

Защо премиерът Бойко Борисов дефилира повече на политическата сцена на Европа, отколкото в България?

Защо международните отношения на България с целия свят се ограничават само до държави в Европа, пренебрегвайки всички други големи сили?

Защо винаги, когато министър-председателят бъде запитан, дали ще се пребори за президент, той съзнателно обяснява, че тази позиция не го интересува и отказа да се кандидатира на последните два избора за държавен глава?

Защото председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да се кандидатира за втори мандат. Неговият изтича през 2019 г.

Защото тази толкова жадувана от европейските лидери позиция е главната и заветна цел на българския министър-председател Бойко Борисов. Комисията работи подобно на правителствен кабинет, състоящ се от 28 члена – по един от всяка държава-членка. Това е макро позиция, с която Борисов вече се запозна в микро мащаб в България по време на малко повече от един пълен мандат (сумарно три частични).

За членове на ЕК обикновено се избират видни политически дейци. Въпреки че всеки от тях е излъчен от една държава-членка, те се ангажират да работят в името на Съюза и независимо от националните правителства.

Дали съм права. Времето ще покаже…

Цвета Кирилова, журналист и председател на „Сдружение Азбукари“