Застрахователи алармират: Тотален хаос настъпва за шофьорите през 2018 година

Застрахователи предупреждават за хаос в автомобилното застраховане от догодина.

Според тях, няма яснота нито за принципите, по които ще се поощряват шофьорите, нито за наказанията, които ще им струват по-скъпа застраховка „Гражданска отговорност“, предупреждава БНР.

Никъде все още не е определено и кой колко ще плаща за полицата, според системата, която трябва да наказва нарушителите и да поощрява редовните шофьори. Въпреки че до края на октомври трябваше да са готови правилата и критериите, по които ще работи системата бонус – малус, от следващата година все още нищо не е ясно, а застрахователи твърдят, че само са чували как трябва да оформят полиците.

Юрий Тодоров от Асоциация „Застрахователна сигурност“ обясни: Самите застрахователи в момента не са наясно. Имаме някаква представа общо кои критерии би трябвало да са вътре, но как точно те работят се съмнявам, че на някого му е ясно.

В много от системите на Запад има значение на колко си години, в кой район управляваш колата, колко деца имаш, колко често я караш, какви километри минаваш и т.н. и т.н.

Тодоров е категоричен, че при това положение не може да се изчисли и стойността на полицата и всякакви числа са спекулация: Трябва да е ясно: до тук тази премия се отнася за автомобила, а оттук нататък тя се отнася за водача.

Източник: БЛИЦ