Затворниците може и да бягат, но ги хващаме, хвали се Радев

Съществен пропуск на полицаите, веднага спряхме отпуската на шефа на Районното управление.

Възползвал се е от нарушение на правилата.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив ще реши каква отговорност да бъде понесена.

Това каза вътрешният министър Валентин Радев в „Денят започва“ на БНТ, по повод вчерашното бягство на мъж от ареста. По думите му мъжът е пуснат до тоалетна, която не е била с по-засилени мерки за сигурност.

Избягалият в Ловеч го хванахме за 52 часа. Бягствата от затвора са единични случаи, аз се опитвам като министър да гледам тенденциите, допълни Радев и каза, че повечето избягали затворници биват хванати.

Министърът коментира и акциите от последните дни в Ботевград: „В Ботевград има задържани – синът на Пелов и други, не мога да разказвам, внимаваме винаги какво разказваме, господар на досъдебното производство е Прокуратурата.”

„Полицията не е премерила силите, с които отива. Има кой да осъди тези, които са вдигали шум. Не може да отидат 2-3-5 полицаи срещу 50-100 души. Доколкото знам не е имало употреба на оръжие, води се проверка”, каза Радев.
„Нашата грешка е, че не успяхме да опазим Пелов, пазим всички граждани, стъпка ни трябваше, за да предотвратим две жертви. Продължаваме да получаваме сигнали за другия избягал затворник – Радослав Колев.”

Валентин Радев коментира и вчерашния дебат за вота на недоверие: „За мен беше изненада, че прекъснаха дебатите по вота на недоверие. Не ГЕРБ реши, че няма нужда от дебати. Ние бяхме подготвени. Останах изумен, че никой от опозицията не иска да говори. Не изчерпаха времето за изказвания.”

По думите на министъра падат грабежите през последните години. „Всички искаме разкриваемостта да е по-голяма. При срещите си с кметовете, не чух един да стане и да критикува. Купуваме автомобили, пристигнаха около 500 нови. Нека кажат какво искат, аз казах, че ще отида в парламента и ще се бия за тези искания. Платихме униформите – 17,5 млн. лева. Вдигнахме заплатите 15-20 процента, допълни още Валентин Радев.

Източник: БНТ