Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възраст

На 89-годишна възраст почина бившият помощник на американския президент Джими Картър, предава AFP.

„Моят баща почина мирно тази вечер“, съобщи Мика Бжежински

„За мен той беше най-вдъхновяващият, обичащият и отдаден баща, който едно момиче може да има“, допълни тя.

Кой е Збигнев Бжежински?

Роден във Варшава на 28 март 1928 г. в семейството на дипломат, той израства в Канада. Получава бакалавърска и магистърска степен от университета Макгил, а университетът Харвард го прави доктор на философските науки. По-късно той става гражданин на САЩ.

От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, където е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, които са управлявани от пакистанските служби за сигурност и получавали финансова подкрепа от ЦРУ и британските МИ6.

През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК заявява: „Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например … Москва се опитва да възстанови влиянието си в Източна Европа, като използва икономически инструменти … не трябва да се драматизират нещата, а да си дадете сметка, че щом има такъв проблем, отговорността за неговото решаване е на самите източноевропейци.“