Здравеопазването е разграден двор, защото се управлява от сили с финансови интереси

Българското здравеопазване не се управлява от министъра на здравеопазването.

Не се управлява и от финансовия министър и от правителството, а от сили, които имат сериозни финансови интереси в здравеопазването.

Това заяви в „Денят започва” на БНТ депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Заедно с колегата му от ГЕРБ Александър Иванов те коментираха случая с поисканата оставка на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев и дълговете на НЗОК.

„Още на 2 ноември миналата година е поставен въпросът за дълга на НЗОК към здравните каси в чужбина. Управляващите не ни чуха тогава. Сега проблемите започват да се проявяват – в общинските болници, в дълга към чуждите каси”, каза проф. Михайлов. Според Александър Иванов обаче проф. Плочев трябва да направи разграничение между задължения и просрочени задължения. Той посочи, че средствата, които трябва да бъдат платени към чуждите каси са 70 милиона лева и те са заделени в бюджета.

„Вади се политическата страна на въпроса. Здравеопазването е в интерес на всички граждани. Трябва да отчетем положителните страни. На прага сме на подписването на нов национален рамков договор. Ще бъдат финансирани нови 120 клинични пътеки. Върви се в правилна посока”, каза Александър Иванов.

Според проф. Михайлов проблемът е много по-дълбок. Резервът на НЗОК бе сведен от един минимум. Дори да приемем, че тези 70 милиона са в този резерв, не можем да очакваме, че в края на годината няма да се стигне до дефицит. Мините гърмят една след друга. Задълженията към немската каса – 120 милиона лева, към австрийската – 120 милиона лева и т.н. „Министърът призна, че трябва да бъдат сменен модела на здравеопазване. Всички проблеми бяха посочени, но при конституирането на бюджета те не бяха отчетени”, посочи депутатът от БСП.

„Въпросът за електронното здравеопазване и електронната система не е никак приятен за ГЕРБ. Минаха вече 11 месеца и ние продължаваме да си говорим с мантри – само си говорим в парламента и в студиата. Нищо конкретно не виждаме като мерки”, каза проф. Михайлов.

Според Иванов проф. Плочев нарушава цялостната административна процедура.

Представителите на ГЕРБ и на БСП останаха разделени в позицията си за оставката на заместник председателя на НС Валери Жаблянов. Днес това е първа точка в дневния ред на парламентарното заседание.

Източник: Епицентър.бг