Здравеопазването ни се превърна в пазар

Важно е да се говори не за отношенията между здравния министър и управителя на НЗОК, а за това какво ще правим със задълженията към чуждестранните фондове.

За мен е важно да се знае на базата на натрупаните от държавата дългове през годините, дали има отказ на европейските болници да лекуват наши граждани.

Това заяви пред Фрог нюз бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Всяко по-нататъшно плащане ще затруднява все повече лечението на нашите сънародници. Касата трябва да отговори защо толкова много българи не се лекуват в страната ни, а отиват в Европа. Липсата на квалификация на нашите лекари ли е причината, липсата на оборудване ли е причината? Не наблюдаваме динамика на европейски пациенти към родното здравеопазване, което е много по-евтино.

Построихме маса нови болници, с модерно технологично оборудване, но европейците не идват у нас да се лекуват.

Това са важните въпроси, касаещи здравеопазването ни. Иначе то е изпълнено с конфликти, че нещата вече опират до геноцид. Лишаваме цели региони в страната от медицинско обслужване. Общинските болници какво ще ги правим? Ползват ги много възрастни хора, които нямат транспорт да се лекуват другаде, нито имат пари за това.

Областните болници са щели да ги преструктурират, като се съкращават легла и персонал. Има области, където няма цели профили в медицината. В моя роден град Видин няма инфекциозно отделение, при наличие на двама лекари със специалност инфекциозни болести. ЕК казва, че е изключително ограничен достъпът до медицинска помощ именно поради липса на здравни структури. Това са големите проблеми, за които нито се говори, нито се вземат решения. Ние сме държава, в която 48 % от общите разходи за здравеопазване са от джоба на пациента. СЗО има критерии, че личните разходи трябва да са под 20%. Чехия са със 7%, Унгария – с 13%.

Нашето здравеопазване се превърна в пазар. Това е резултатът от него, заключи д-р Виткова.

Източник: Фрог нюз