Здравната система и институциите се справят добре срещу коронавируса

Ние винаги сме били критични към здравната система и към институциите, които взимат решение в тази система, но трябва да кажа съвсем отговорно, че нашата оценка, е, че те се справят на този етап добре, изключвам този дебат последните два дни кой ще плаща евентуално болничните.

Това каза в студиото на „Още от деня“ по БНТ заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер.

„Законодателят е предвидил в кодекса „Социално осигуряване“, чл. 43, че ще плаща чрез болничен лист от личния лекар от осигуровките на човека“, добави тя.

По думите й появата на един такъв нов вирус е огромно предизвикателство. „Той поставя на изпитание всъщност всички здравни системи не само в Европа, но и в световен мащаб. Най-много са обаче подложени на изпитание системите на обществено здравеопазване, нещо, което за съжаление остава на заден план през последното десетолетие, може би даже за по-дълъг период от време“, каза Джафер.

„Този вирус е предизвикателство не само в медицински аспект. Той е предизвикателство в научен аспект, а както разбрахме от специалистите и във финансово-икономически аспект“, обясни тя.

Джафер подчерта, че „в научен аспект е изключително предизвикателство, защото ако имаме диагностичен метод, имаме такъв в момента, нямаме втория важен – нямаме ваксина все още. И третият важен компонент – нямаме терапия“.

Източник: Petel.bg