Здравният министър предлага пълно затваряне заради COVID кризата в страната

Броят на заразените лица в ЕС към 23 ноември на 14-дневна база са 2 842 649 лица, а починалите 49 264. България е на 11-о място по заболяемост в ЕС за 14 дни. Нараства и броят на нуждаещите се от интензивно лечение.

Това заяви главният държавен здравен инспектор – доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев по време на извънреден брифинг в МС, предаде репортер на Novini.bg.

„Пирогов“ е една от болниците, които даде 50% от легловата си база за борбата с COVID-19. Изключително натоварен е графикът ни. Това заяви директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му заразените медици в лечебното заведение са над 2000.

След изнесените здравни данни, министърът на здравеопазването обяви:

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на подобен натиск. За мен най-важно е опазването на живота и съм готов да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг след заседание на НОЩ.

Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията. Нужно е да предприемем нови мерки. Днес заедно с експертите предложих тези мерки на министър-председателя. Те ще влязат в сила от петък, обяви той.

Той разясни, че се удължава противоепидемичната обстановка до края на март.

Университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. В сряда мерките ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет.

„КПП-та категорично няма да има. Тази мярка е доказала своята неефективност във времето. Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след 20 и няколко дни. Очаква се тези мерки да дадат резултат най-рано след 8 дни – такива са данните в науката“, подчерта той.

„Време е да се обединим в името на живота. Важно е да положим тези усилия, за да запазим хиляди. Ние сме длъжни да направим нужното, за да спасим сънародниците си. Ако мерките дадат резултати на Коледа ще помислим за отхлабване на мерките. Искам да дадем на време на системата“, посочи министър Ангелов.

По думите му по-строгите мерки ще дадат резултат преди Коледа. Министър Ангелов увери, че ще спечелим тази битка с разум и интелект.