„Зелените“ си купили 1000 дка земя, за да отглеждат червеногуша гъска! Искат от държавата 50 млн., за да се грижат за тях

През 2006 и 2007 година, когато са определяни зоните по НАТУРА от “Зелени балкани” купили 1034 дка на морето в Приморска Добруджа, пише „Труд”.

Историята започва през 2005 г., след като от МОСВ в разрез с всички европейски правила и норми и без конкурс дават общо 9 (девет) милиона лева на “еколозите” да определят зоните НАТУРА 2000.

Основните играчи са WWF с ръководител Веселина Кавръкова и “Зелени Балкани” с председател на УС мъжът й Тома Белев (на снимката).

Семейната двойка така решително се заема с работата, че за кратък период вкарва 34% от страната в НАТУРА. Там, освен 700 000 дка частни земи и гори, попадат заводи, кариери, сметища, та дори и гробищни паркове. За еколожкото семейство това е без значение. Не ги интересува и че имотите имат над 1 100 000 собственика, които разчитат на доход от тях, за да издържат семействата си. Приоритет за “Зелени балкани” и WWF се оказва опазване на червеногушата гъска.

Но проблемите на хората от Добруджа се оказват далеч по-незначителни от изхранването на червеногушата гъска. Уж за да опазват популацията на това пиле и неговата прехрана, от “Зелени балкани” отделят няколкостотин хиляди лева и купуват, както си му е ред с нотариални актове, въпросните над 1000 дка. В последствие, използвайки различните фондове на МОСВ и Европа, през последните годините източват почти 50 милиона лева за “опазване на червеногушата гъска” и нейната популация.

От тези свръхгрижи тази птица се е превърнала в един от най-големите вредители за зърнените култури в североизточна Добруджа, което принуждава министерството на земеделието и храните да отпусне 50 милиона лева за компенсация на причинените вреди на зърнопроизводителите.

На “богатата” България само една птица, заради “зелените” ни струва 100 милиона лева.

Източник: 7dnibansko.bg