Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война.

Това предаде Ройтерс.

„За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник „Велт“. „В момента обаче, не мисля, че това е възможно“, посочва украинският лидер.

„Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук“, добавя Зеленски. „Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди в неделя, че Китай смята да снабди с оръжия Русия.

„Ние не приемаме натиск или принуда“, отговори Ван Вънбин на редовната пресконференция, след като бе запитан за държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който предупреди Китай да не помага на Русия във войната в Украйна. Китай заяви също, че никога няма да приеме САЩ да сочат с пръст китайско-руските отношения. Говорителят обвини Вашингтон, че „разпространява фалшива информация“.

Източник: Петя Гергова/БТА, Vesti.bg