Зеленски към руските войници: По-добре е да оцелеете в Русия, отколкото да загинете на наша земя

Украинският президент Володимир Зеленски премина на руски в еженощното си видеообръщение, за да призове руските войници да откажат да се бият в Украйна и каза ,че дори техните генерали очакват десетки хиляди от тях да умрат.

Това предаде Асошиейтед прес.

Зеленски каза, че Русия набира нови войници „със слаба мотивация и малко боен опит“ за бойните съединения, които са понесли тежки жертви в началото на войната, така че тези съединения да бъдат хвърлени обратно в битката.

Той заяви, че руските командири много добре разбират, че хиляди войници ще умрат и хиляди ще бъдат ранени през идните седмици.

„Руските командири лъжат войниците си, когато им казват, че могат да бъдат подведени под сериозна отговорност, ако откажат да се бият и не им казват, например, че руската армия подготвя допълнителни хладилни камиони за съхраняване на телата. Не им казват за новите загуби, които генералите очакват“, каза Зеленски късно вчера.

„Всеки руски войник все още може да спаси собствения си живот. По-добре е да оцелеете в Русия, отколкото да загинете на наша земя“, добави той.

Украинският президент oтбеляза, че от началото на конфликта, преди малко повече от 2 месеца досега, около 23 000 руски войници са загинали в Украйна, предаде ДПА.

Във видеообръщението си от тази нощ Зеленски подчерта също, че руснаците са загубили над 1000 танка, почти 2500 други военни транспортни средства също са унищожени.

Не е ясно колко са убитите руски войници от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Москва до момента е потвърдила смъртта на над 1000 свои войници и посочва, че броят на убитите украински бойци е над 23 000.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано вчера, че над 2600 украински танка и бронирани машини, около 650 дрона, както и 142 самолета и 112 хеликоптера са били извадени от строя.

Преобладаващата част от сраженията бяха съсредоточени в Луганск и Донецк, наричани общо Донбас, които в голяма степен са контролирани от проруски сепаратисти, отбелязва ДПА.

Смята се, че в момента Русия насочва усилията си върху овладяване на части от украинска територия в южния и източния регион на страната, след като се провали в по-широката си офанзива.

Окупаторите трупат допълнителни сили за нови атаки срещу нашите военни в източна Украйна, каза Зеленски. Те изградиха укрепления в региона на Харков, в опит да засилят натиска в Донбас, допълни президентът.

Зеленски съобщи, че Украйна продължава преговорите за затягане на санкциите срещу Русия.

Той обяви, че „в близко бъдеще“ се очаква решение за ограничения върху вноса на руски нефт.

Източник: БТА, Vesti.bg