Зеленски: Нанасяме значителни загуби на руските сили

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение в неделя, че силите на Украйна са нанесли „изключително големи“ загуби на руските военни в ожесточените боеве в и около Бахмут и Вугледар в Донецка област.

През последните седмици руските сили претърпяха тежки загуби в района на двата града.

Вугледар се намира близо до разделителната линия между източния и южния район, където се води войната.

„Ситуацията е много трудна“, каза Зеленски. „Ние сломяваме окупатора и нанасяме изключително значителни загуби на Русия. Повтарям отново и отново: колкото повече Русия губи там, толкова по-бързо ще успеем да приключим тази война с победата на Украйна.“

Украински военни кадри от дрон, публикувани миналата седмица, изглежда показват, че Русия е загубила близо 30 бронирани машини, включително танкове и бойни машини на пехотата, в боевете около Вугледар, който преди войната е имал население от около 14 000 души.

Съобщава се, че Украйна също е претърпяла големи загуби, но нито една от страните не е предоставила данни за броя на жертвите на своите сили. Подобни данни от бойното поле е трудно да бъдат независимо проверени.

По-рано Зеленски предупреди, че ще има „правни последици“ за „всяко руско нападение върху… всяко кътче“ на Украйна. Украинските военни съобщиха, че Русия продължава да провежда настъпателни операции в няколко района на Харковска, Донецка и Луганска област.

В неделя украинските военни съобщиха, че са продължили боевете около няколко населени места в Харковска, Луганска и Донецка област. Също така Русия е нанесла въздушни удари по гражданска инфраструктура в Хмелницка, Днепропетровска, Донецка и Херсонска област, включително повече от 50 атаки от многоцелеви ракетни установки.

Украинските власти в южната област Херсон съобщиха, че руски обстрел е поразил двора на къща в близко село. Трима възрастни членове на едно семейство са загинали, а други четирима, включително две деца, са били ранени.

„Руските окупатори убиха едно семейство в Херсонска област“, се казва в изявление на властите. „Трима души са загинали на мястото на трагедията: бащата, майката и един чичо“.

Руските войски бяха принудени да напуснат град Херсон през ноември в голяма загуба на бойното поле в южната част на страната за Москва.

Ройтерс съобщи, че украинските войски край източния град Сиверск са заявили, че се готвят да защитават района, който е една от потенциалните цели на очакваната руска офанзива.

Източник: „Свободна Европа“