Зеленски: Никакво спиране на огъня, докато Русия не се изтегли от окупираните територии

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна заяви, че няма да има спиране на огъня, докато Русия не изтегли силите си от окупираните украински територии.

По-рано руският президент Владимир Путин разпореди прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в зоната на бойните действия в Украйна, което да е в сила от 12 ч. днес до 24 ч. на 7 януари.

Така държавният глава откликна на призива на патриарх Кирил за коледно примирие.

Руският президент Владимир Путин използва така нареченото „примирие“, за да попречи на движението на украинската армия на изток. Това коментира във вечерното си видеообръщение украинският държавен глава Володимир Зеленски.
„Сега искат да използват Рождество като прикритие, за да спрат за малко движението на нашите момчета в Донбас и да докарат по-близо до нашите позиции техника, боеприпаси и мобилизирани военни. До какво ще доведе това? Само до поредното увеличение на загубите. Целият свят знае, че Кремъл използва паузите във войната, за да я продължи с нова сила“, заяви Зеленски, цитиран от БНР.

Той се обърна и към руските граждани с думите: „Войната ще приключи или когато вашите войници се изтеглят, или когато ние ги прогоним“.

Руският президент Владимир Путин цели да си поеме глътка въздух, заяви американският президент Джо Байдън във връзка с предложението на Путин за 36-часово спиране на огъня по случай Рождество Христово, което Руската православна църква отбелязва на 7 януари. Междувременно САЩ и Германия съобщиха, че ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ.

Източник: Bulgaria ON AIR