Зеленски: Нито частица от Украйна няма да отстъпя срещу мир. Никога няма да призная Крим за руска територия

Нито частица от Украйна няма да отстъпя срещу мир.

Това заяви президентът Влодимир Зеленски.

Говорейки пред Скот Пели от CBS, Зеленски каза, че никога няма да признае Крим за руска територия, въпреки че полуостровът беше анексиран от Русия през 2014 г.

„Като цяло не сме готови да дадем страната си. Мисля, че вече сме дали много животи. Затова трябва да държим на своето докато можем. Но това е животът – случват се различни неща“, заяви президентът в предаването „60 минути“.

Зеленски заяви, че е наясно, че въпросът за признаване от страна на Украйна на някои територии за руски, ще бъде повдигнат по време на преговорите, предаде днес.бг.

„Разбираме руската страна. Разбираме, че една от целите им, за която постоянно се говори, е да признаем Крим за руска територия. Аз със сигурност няма да я призная. Те със сигурност ще искат южните части на страната ни. Разбираме, че въпроси, като тези, ще бъдат повдигнати по време на преговорите. Но ние, още от самото начало, не сме готови да дадем територията си. Ако бяхме готови да дадем територията си, нямаше да има война“, обяснява Зеленски.

Запитан какво означава победата за него, президентът на Украйна заявява: „Нашият народ със сигурност ще почувства победата. Те ще се върнат – завръщането на бежанците ще е кръв за тялото на Украйна. Без тях нямаме нищо. Бомбардировките ще спрат, ще си върнем територията, няма да има руски войници на нашата територия. Да, разбирам, че те няма да напуснат Крим и, че ще има спорове и преговори и за друга наша територия – Донбас. Знам точно какво трябва да се случи, за да обявим победа, но ако ми позволите, не искам да говоря за това засега.“

Източник: Petel.bg