Зеленски: Подкрепете Украйна, за да спрем Русия, която иска да диктува новия световен ред

Украинският президент, Володимир Зеленски, каза днес пред лидерите на НАТО, че страната му се нуждае от по-модерни оръжия и пари, за да се защити от Русия, като предупреди, че амбициите на Москва не спират до Украйна.

Той определи месечните разходи за защита на Украйна срещу руската инвазия на около 5 милиарда долара.

„Това не е война, която Русия води само срещу Украйна. Това е война за правото да диктува условията в Европа – за това какъв ще бъде бъдещият световен ред“, каза той във виртуално обръщение към среща на върха на Запада отбранителен съюз в Мадрид.

„Ето защо е абсолютно необходимо да се подкрепи Украйна, дори и сега, с оръжия, финанси и политически санкции срещу Русия, които ще спрат способността ѝ да плаща за войната.“

Зеленски каза, че Украйна се нуждае от модерни системи за ракетна и противовъздушна отбрана, за да противодейства на руската артилерия.

„Като ни ги предоставите, можете напълно да разрушите тактиката на Русия за унищожаване на градове и тероризиране на цивилните“, каза той.

Зеленски каза, че Русия не иска да спре с превземането на райони в Южна Украйна или района на Донбас в Източна Украйна, където се водят най-тежките битки на войната.

„Тя иска да погълне град след град в Европа, които руското ръководство смята за своя собственост, а не за независими държави. Това е истинската цел на Русия“, каза той.

„Въпросът е – кой е следващият за Русия? Молдова? Балтийските държави? Полша? Отговорът е всички.“

Той каза, че НАТО адаптира нова 10-годишна стратегия, която е „на първо място стратегия за сигурността на вашите общества, вашите държави“, докато Украйна страда от „крилати ракети, изтезания, убийства на деца, изнасилвания на жени“.

„Финансовата подкрепа за Украйна сега е не по-малко важна от помощта с оръжие“, каза той. „Нуждаем се от около 5 милиарда долара на месец – и това е фундаментално нещо. Точно това е необходимо за отбраната, за сигурността.“

Източник: Факти